Opwarming aarde dreigt catastrofe te worden voor Afrika

Ma 30 Oktober 2006 16:21 | Reptile | 3281 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen

Nog een aanwijzing hoe slecht het eraan toegaat in sommige delen van de wereld ten gevolge van de opwarming van de aarde. In Afrika stijgt de armoede geweldig door de toenemende droogte.

Hier volgt het artikel van het Laatste Nieuws:

Er dreigt een catastrofe voor Afrika indien de internationale gemeenschap niet snel iets doet in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Zo waarschuwen Britse niet-gouvernementele organisaties zondag. Afrika is als continent het meest kwetsbaar voor klimaatverandering en heeft het het moeilijkst om zich aan te passen, zo blijkt uit het rapport van de ngo's.

"Het debat over klimaatverandering wordt vaak gevoerd vanuit toekomstige bedreigingen", legt Duncan Green, de directeur van Oxfam uit. "Maar klimaatverandering heeft vandaag al een impact en beïnvloedt niet alleen de ijsberen, maar ook de mensen, met name de armen in Afrika en in tropische gebieden". "Zij strijden tegen de steeds vaker voorkomende droogtes, overstromingen en orkanen", aldus nog Green.

Het rapport stelt ook dat de temperatuurstijging in verschillende gebieden in Afrika twee keer hoger zal liggen dan elders, dat er daar ook meer droogtes zullen komen en dat het klimaat er onvoorspelbaarder zal worden. (belga)

http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_287652.html?wt.bron=categorieArt4

Dries Van Gijsel

Reacties

  Opwarming aarde gaat 5500 miljard kosten

  Ma 30 Oktober 2006 17:44 | Truthseeker |

  De opwarming van de aarde en klimaatveranderingen gaan de wereldeconomie 5500 miljard euro kosten als er niet snel actie wordt ondernomen. Dat heeft de BBC gemeld naar aanleiding van een rapport van de Britse regering dat maandag wordt uitgebracht.

  Het rapport is opgesteld door de econoom Nicholas Stern. Voor het eerst houdt een econoom zich actief bezig met het probleem. Eerst was opwarming van de aarde vooral het terrein voor natuurkundige onderzoekers. Stern concludeert dat de economische groei met twintig procent zal verminderen door de opwarming van de aarde. Het nu nemen van actieve maatregelen zou één procent van het bruto mondiale product kosten.

  De Britse premier Tony Blair waarschuwt dat de wereld afstevent op "catastrofale omslagpunten in ons klimaat" als het roer niet snel wordt omgegooid. De Britse regering overweegt nu ''groene belastingen'' te gaan heffen op goedkope vliegtickets, brandstof en voertuigen die veel vervuiling veroorzaken. Gordon Brown, de minister van Financiën, zal klimaatexpert Al Gore aanstellen als adviseur inzake klimaatverandering. Gore staat bekend om zijn film die de desastreuse gevolgen van klimaatverandering laat zien.

  Blair vindt de conclusies van het rapport zo alarmerend, dat hij vindt dat het probleem niet alleen in zijn land aangepakt moet worden maar in de hele wereld. Alle leiders van de wereld, inclusief die van de Verenigde Staten, China en India, moeten volgens Blair van dit probleem doordrongen raken, zodat het bovenaan de agenda wordt gezet. Ook de ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwde vorige maand dat we misschien "een andere planeet krijgen dan die we nu kennen".


  Bron: GoogleNews