Gat in ozonlaag boven zuidpool nadert recordhoogte

vrijdag 29 september 2006 23:05 | Reptile | 2008 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Gat in ozonlaag boven zuidpool nadert recordhoogte

Het gat in de ozonlaag flirt met de recordoppervlakten die tijdens 2000 en 2003 werden waargenomen. Dat meldde de World Meterological Organization (WMO) vrijdag in Genève.

De ozonlaag beschermt de aarde tegen schadelijke ultraviolette straling, maar wordt afgebroken door vervuiling. Het gat verscheen dit jaar laat in het seizoen, maar groeide sneller dan verwacht door de klimatologische omstandigheden. Een te grote blootstelling aan de straling veroorzaakt bij de mens huidkanker en cataract.

Momenteel is het gat in de ozonlaag 27 miljoen km2 groot, nauwelijks kleiner dan de recordwaarde van 28 miljoen km2 in 2003. Het bereikt zijn maximumgrootte als de temperatuur het laagst is, meestal van eind augustus tot oktober.

"Ondanks de lichte daling in het gebruik van CFK-gassen, zal de grootte van het gat niet afnemen in de twee komende decennia", zegt Dr. Geir Braathen, een specialist van de WMO. "In de atmosfeer tussen 14 en 21 kilometer hoogte zit genoeg van het schadelijke gas om een langdurig effect te veroorzaken". (belga/hln)

Bron: http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_263871.html?wt.bron=detailArt 
 
Zie ook artikel: Gat in Ozonlaag uitzonderlijk groot
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_266357.html?wt.bron=categorieArt2

Bron: zie links op artikel
Externe link: http://www.yayabla.nl