Witte Huis in verdediging door boek Woodward(aanvulling)

maandag 2 oktober 2006 22:01 | Reptile | 2758 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Witte Huis in verdediging door boek Woodward

ma 02/10/06 - Vijf weken voor belangrijke tussentijdse verkiezingen is het Witte Huis in het defensief gedrongen door een nieuw boek van Bob Woodward. Die schrijft in "State of Denial" dat president Bush bewust de werkelijkheid verbloemt en nieuws dat niet in zijn kraam past gewoon ontkent. Het Witte Huis reageert zoals verwacht: het ontkent.

Washington Post-journalist Bob Woodward is niet van de minsten: in de jaren 70 bracht hij mee het Watergate-schandaal aan het licht dat leidde tot de val van president Richard Nixon.
Zijn nieuwste boek "State of Denial" (Staat van ontkenning) verschijnt pas deze week maar de voorpublicatie is al ingeslagen als een bom in Washington.
Woodward brengt zijn verontrustende en ontluisterende boodschap diplomatisch: zo gebruikt hij het woord liegen niet in zijn boek. Wel schrijft hij dat er "een enorm verschil is tussen wat het Witte Huis weet en wat het publiekelijk zegt". En rapporten die niet passen in het optimistische plaatje dat Bush wil schilderen, krijgen het etiket "geheim" en worden zo weggemoffeld, zegt Woodward.

"Vooruitgang in Irak"

Als voorbeeld geeft Woodward het feit dat Bush het begin dit jaar over "vooruitgang in Irak" had in toespraken. En ook in een rapport aan het Congres stelde de regering dat het geweld in Irak begin volgend jaar zou afnemen.
Terwijl de legerleiding, -in een rapport uit dezelfde periode dat geheim gehouden werd-, net voorspelde dat het geweld volgend jaar voort zal toenemen.
Topfunctionarissen vertellen Woodward dan ook een heel ander verhaal dan het optimistische beeld van de regering. Zo zegt generaal John Abizaid, die de oorlogen in Irak en Afghanistan coördineert, dat "de oorlog niet verloopt zoals het naar de buitenwereld gebracht wordt. Het is een mislukte politiek".
Stephen Hadley, de opvolger van Condoleezza Rice als veiligheidsadviseur zegt dan weer: "Als we al een militaire strategie hebben in Irak, dan weet ik niet welke. En ik weet niet wat erger is: dat er een strategie is die Defensie niet wil verklappen of dat ze er geen hebben".
En opnieuw generaal Abizaid: "Strategie is niet mijn job. Strategie verwacht ik van Condoleezza Rice en de president. Niet van minister van Defensie Rumsfeld want die heeft geen enkele geloofwaardigheid meer".

Donald Rumsfeld 

Minister van Defensie Donald Rumsfeld (foto) krijgt in het boek een heel belangrijke plaats.
Woodward schrijft dat Rumsfeld gewantrouwd wordt door de militairen en ook door veel mensen op het Pentagon, het ministerie van Defensie. Hij wordt gezien als de verantwoordelijke voor het rampzalige verloop van de oorlogen in de moslimwereld en dat leidt in de regering tot diepe verdeeldheid. Zo zouden de gewezen minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en Rumsfeld elkaar op een aantal vergaderingen niet aangekeken hebben en zou Rumsfeld een tijd lang alle telefoontjes van -toen nog- veiligheidsadviseur Condoleezza Rice afgewimpeld hebben.
Volgens Woodward hebben Powell en Rice (foto) dan ook de vraag gesteund van de vroegere stafchef van het Witte Huis, Andrew Card, om Rumsfeld te ontslaan. Ook veiligheidsadviseur Hadley zou Rumsfeld niet meer zien zitten en zelfs first lady Laura Bush zou erop aangedrongen hebben dat haar man Rumsfeld liet vallen. Maar Rumsfeld mag blijven van Bush, hij wordt beschermd door topadviseur Karl Rove, -het brein van Bush-, en door vice-president Dick Cheney.

"11 september"

Ook over 11 september doet Woodward een boekje open. Zo schrijft hij dat George Tenet, de baas van de inlichtingendienst CIA, en zijn chef terreurbestrijding Cofer Black, zo verontrust waren over de aanwijzingingen voor een dreigende grote aanslag van Osama Bin Laden, dat zij een dringend gesprek vroegen met veiligheidsadviseur Rice.
Het duo werd echter wandelen gestuurd door Condoleezza, op 10 juli 2001, twee maanden voor de aanslagen op het WTC (foto) en het Pentagon. Van deze ontmoeting is geen spoor terug te vinden in de officiële rapporten die over 11 september zijn verschenen.

Blijven ontkennen

Het Witte Huis heeft zich een exemplaar van "State of Denial" laten opsturen en, niet verrassend, ontkent zowat alles wat er in staat.
Condoleezza Rice herinnerde zich geen ontmoeting met Tenet op 10 juli, Laura Bush ontkent dat ze Rumsfeld weg wilde en de woordvoerder van president Bush (foto) noemde het boek "gewoon onwaar" en "belachelijk".
Ook Rumsfeld blijft bij zijn oude gewoonten en weigert elke commentaar. En ook bij het Pentagon luidt het "no comment".

Maar het Witte Huis zit wel met een geloofwaardigheidsprobleem en niet Bob Woodward.
Zo heeft gewezen stafchef Andrew Card toegegeven dat hij dat hij inderdaad heeft voorgesteld om Rumsfeld te vervangen door George Baker, die minister van Buitenlandse Zaken was onder Bush senior.

En verleden week nog lekte er een rapport uit van de geheime diensten, dat de regering geheim gehouden had, dat stelde dat de oorlog in Irak het terrorisme een nieuwe impuls gegeven heeft en dus geleid heeft tot meer terrorisme en niet minder. Precies het omgekeerde dus van wat Bush beweert, dat Amerika de oorlog tegen het terrorisme aan het winnen is.

http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/nieuws/details/061002woodward/index.shtml#Externe link: http://www.yayabla.nl