De Aanhouder wint!

Ma 24 Juli 2023 12:23 | Astrid Essed | 101 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
NRC/INGEZONDEN STUK ASTRID ESSED OVER DE EU MIGRATIEDEAL MET
TUNESIE/''GEEN ENKEL RESPECT''
ZIE
EN
Beste Lezers,
Vorige week heb ik aan een aantal kranteredacties een Ingezonden Stuk toegezonden over de EU Migratiedeal met Tunesie
ZIE
Het was prettig te zien, dat de NRC mijn Stuk ook daadwerkelijk heeft
gepubliceerd!
ZIe hieronder 
ASTRID ESSED
INGEZONDEN STUK, GEPUBLICEERD DOOR NRC

van: NRC  -  22 juli 2023

Migratiedeal

Geen enkel respect

Astrid Essed

22 juli 2023

Leestijd 1 minuut

‘Pact met de duivel’ lijkt sterk uitgedrukt, maar dat is het niet. De migratiedeal die de EU heeft gesloten met president Saied van Tunesië (18/7), tast in vergaande mate de rechten van vluchtelingen aan. Opzet is de vluchtelingenstroom via Tunesië terug te dringen. Dat land moet de grenzen beter bewaken en de mensensmokkel aanpakken. In ruil daarvoor krijgt het een zak geld. Ook kunnen Tunesische jongeren tijdelijk naar de EU voor scholing, werk of studie. En dat alles met inachtneming van de mensenrechten door president Saied, aldus demissionair premier Rutte.

Laat me niet lachen. Niet alleen is Saied een de facto dictator, in februari van dit jaar heeft hij een racistische, haatzaaiende toespraak gehouden over in Tunesië aanwezige Afrikaanse migranten. Gevolg was een golf van geweld, waarbij Afrikanen werden mishandeld, uit hun huis gedreven en gedeporteerd naar de grens met Libië. Daar werden ze achtergelaten zonder medische hulp, eten en drinken. Dat is Saied.

En met een dergelijke president, die nul komma nul respect heeft voor mensenrechten, heeft de EU nu een migratiedeal gesloten. Mensen die moeten vluchten voor vervolging zijn nu niet in staat om asiel in Europa aan te vragen, waarmee de EU het recht op asiel, verankerd in EU-verdragen, met voeten treedt. Met het ondertekenen van deze onzalige deal heeft de EU bloed aan haar handen.

Astrid Essed

Amsterdam

- - -

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/22/migratiedeal-geen-enkel-respect-a4170322

Meer van Astrid Essed