Transformatie bestel.

woensdag 22 augustus 2012 15:27 | Wouter ter Heide. | 2596 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

 Mochten de verkiezingen tot een wisseling van de wacht leiden, Roemer in plaats van Rutte in het torentje, dan zal dat de gemoederen heftig beroeren, getuige de Quote poster ‘Emile “Texas Chainsaw Massacre” Roemer’. Die partijpolitieke machtwisseling zal aan de wereldproblemen echter niets veranderen. Desondanks is het adequaat aanpakken daarvan wel degelijk mogelijk. Alleen zal daarvoor de democratie op organische leest geschoeid moeten worden, waarvoor wij bij ons eigen lichaam te rade kunnen gaan.

Zoals bekend, vertegenwoordigt elk orgaan daarin een unieke onvervangbare functie. Maar de levenskracht van ons hele lichaam hangt niet alleen af van de gezondheid van elk orgaan afzonderlijk, maar ook van de harmonieuze samenwerking tussen alle organen. Een evenwichtige samenwerking die een levensnoodzakelijk is en geen concessie die wordt afgedwongen. Tenslotte hoeven de longen het hart niet te verdragen. Het enige wat hen gevraagd wordt is ‘goede longen’ te zijn, zoveel mogelijk ‘long’ te zijn, en naar de mate waarin zij daarin slagen zullen zij het hart helpen een goed hart te zijn, wat ons het gevoel van gezondheid en welbevinden bezorgt .

Deze vorm van vrijwillige samenwerking is te karakteriseren als de ‘ware democratie’. Een zelforganiserende en intelligente levende eenheid, waarin geen baas te bekennen is.

Kortom, voor een effectieve aanpak van de huidige grensoverschrijdende problemen is het hoog tijd voor een wereldwijde politieke wake up call, gericht op de transformatie van het heersende partijpolitieke bestel naar een organisch bestel.

De Nederlandse media zouden daartoe de aanzet kunnen geven, door de verkiezingsstrijd links te laten liggen. De tijd is er rijp voor, getuige het heersende wantrouwen in de uitslag ervan.

Bron: Diverse media.