=BROEIERIGE SHAORMA.....

Ma 7 Juni 2010 14:25 | bouwjaar54.nl | 3824 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Braderieën. Het moeten er ontelbare zijn. Zompige zomeractiviteiten als sfeervolle variatie in doorsnee Holland! Brood en spelen voor inwoners met een linksdraaiend chromosomenpakket of rechtsmanoeuvrerend syndroom van Clown. Tragisch. Plaatselijke winkelcomités gaan voor de originele variant: de 321ste braderie. Dertig kramen, al dertig jaar op dezelfde plek met reeds dertig jaar dezelfde troep. De eerste Pinksterie is ook al gesignaleerd. Bij mij in de ‘stad’ heeft die overbevolkte treurmarkt een frequentie van de ene week wel en de andere week niet. Geef het voetvolk variatie! Vertier en vermaak gekoppeld aan Nederlandse koopmansgeest.Om 04.30 uur schiet je trillend uit een natte droom omdat onder je ruiten de kramen luidruchtig in elkaar worden geflikkerd. In de binnenstad kun je als burger voor het college van B & W simpelweg eeuwig inslapen. Je peperdure parkeervergunning is immers betaald! Uren later komen kooplui met prullaria. Aan de koopwaar is weinig bijzonders. Behalve dat het al jaren in vochtige schuurtjes oud ligt te worden. Overjarige ballast. Chinees schoeisel, Vietnamees speelgoed, Zuid-Koreaans brilwerk en Taiwanees textiel. T-shirts met opdrukken als “Ik ben helemaal niet lisdectisch” en “Read books no t-shirts.” En dus veel zonnebrillen. Van het type waarmee je dementerende oma 5 jaar terug al uit de toon viel.
 
En verdomd, de inteelt-ingezetenen komen en masse opdraven voor sfeer en een koopje. Misdeelden met een geestelijke beperking bepalen het groezelig straatbeeld. Vaak kwijlend en wanklanken producerend. Evenals in de omtrek neergestreken ramptoeristen. Heb je je de klote gewerkt, eindelijk vrijaf. Ook zij leven in een zorgzame samenleving. Reizen af naar rust en natuurschoon. Sneu in een morsdood huwelijk. Met een partner, die voor elkaar het erotisch charisma heeft van een nat stinkend duizend-dingen-doekje. Toch naar het woelig middenstandsfeestje. Stakkers. Dat vele landgenoten hier hun fiets-/kampeervakantie willen doorbrengen is een compleet raadsel. Of veertien-dagen-isoleer wensen in zo’n uitgewoond huisje op een park. Met klinkende namen als “Rabbit Hill” of minder exotisch “Dennenheuvel”. Duizenden euro’s betalen voor muf ruikende kussens en vochtig doorgelegen matrassen. “Heb je die kringen en vlekken al gezien?”

De braderie komt vanouds uit Vlaanderen. Simpelweg Bourgondisch vreten en zuipen. Vlees en haring werden gebraden op een braderije. Fransen, nooit te beroerd om zich overal mee te bemoeien, hebben dit verbasterd tot braderie. Een volks winkelfeest. Feest? Uitvaarten met de juiste muziek zijn daarbij bruisende festijnen. Een buitelende braderie in de Lage Landen wordt vaak opgeleukt met traditionele ambachten. Werkelijk, er worden klompenmakers, mandenvlechters en bezembinders op leeftijd aan het stokoude werk gezet. Heerlijk die onnozelheid wanneer een plaatsgenoot met 1 klomp onder de arm richting woeste hoeve verdwijnt. Acte de présence geeft een laatste imker in het wild. Onder het motto “Een bij hoort erbij!” Alle doodzieke bijenvolken leggen het loodje. Oorzaak: Amerikaanse vuilbroed! Imkers kraam is schamel gevuld met de laatste potjes honing. De ziekte is alleen besmettelijk voor bijen en braderievolk.
 
Afval waarvan alleen de verkoper weet hoe het optimaal disfunctioneert is stevig vertegenwoordigd. Een ingenieus apparaat waarmee alle soorten groente en fruit in elk denkbare vorm gesneden kunnen worden. Een zeem die beter streeploos zeemt als je partner. Een gifgroen washandje waarmee je moeiteloos je plee laat fonkelen. Strakke boxershorts waarin het katoen vervangen is door synthetische garens. Fijn, zo’n druipende bilnaad. Autowas die je uitgesmeerd in de hens kunt steken. Alsof je dat zou willen. Of je koopt voor 10 euro een vuilniszak vol cadeautjes. “Thuis uitpakken”, blaat de bijdehante handelsreiziger. Die wordt, omdat de inhoud inderdaad vullis is, liever niet voor het oog van Neerlands volk afgetuigd.
 
Vet vreten heeft ieders prioriteit. Dus broeierige shoarma, groen verkleurde vis en ander rondkruipend voedsel. Drab die zich de godganse dag in de zon wentelt. Een blik hondensmurrie is daarbij een delicatesse. Een pruttelende avond op de plee lijkt voor de argeloze consument op de loer te liggen. Men beleeft de koekverkoper. Dik Trommel stapelt hilarisch een ruim bemeten zak voller en voller. Kosten: € 10,- Valt de duisternis dan telt hij zijn zegeningen in een uitverkocht huis. Smaakpapillen laten zich tenslotte strelen middels een druiper-oliebol louter bestaand uit beslag. Even smakelijk als een fluorescerende suikerspin.

Een braderie leg je, voetje na voetje, schuifelend af omdat je over de koppen van willoos vee moet lopen. Welhaast op elke straathoek of terras, word je geconfronteerd met mensen die een genetisch defectje hebben of uit de rails gelopen zijn. In grote kuddes doorkruisen ze het centrum. Ieder z’n eigen vertier! Meestal is er een mongolenband die livemuziek ten gehore brengt die de eisprong van het vrouwelijk deel van de kooplustigen ontregelt. Het muziekcorps wandelt. Dan valt het minder op dat hun repertoire maar uit 3 nummers bestaat. Blauwe kiel, rode zakdoek en zwart petje die de muzikanten onsterfelijk belachelijk maken, zijn volkomen overbodig. Boeren zijn piemelnaakt nog herkenbaar. Kortom; koude drukte en minimale gezelligheid. Het festijn is pas écht geslaagd wanneer de verhitte gemoederen plots uiteenspatten. Een wolkbreuk!