=STOEMPEN MET SMEETS.....

Di 19 Juli 2011 08:05 | bouwjaar54.nl | 2943 keer bekeken | 0 reacties | 2 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Arrogant, neerbuigend, zelfverzekerd maar bóvenal een ware vakman! Mart Smeets (64). Frankrijk is voor weken middels le Tour het wereldsporttoneel. Smeets staat vooraan! Oud basketballer, sinds 1974 verbonden aan Studio Sport, waarvan vele jaren als vaste anchorman. De Olympische Spelen zullen volgend jaar de Nederlandse horizon weer eens oranje doen kleuren. Wederom zit hij met zijn snufferd op de 1e rij! Wordt er tegen de klok geschaatst in Skating Ovals? Mister NOS geeft acte de presence. Hij reist de ganse aardkloot over om de grootste internationale sporttoernooien te verslaan en bivakkeert nu een kleine maand in Frankrijk. Om al ruim 35 jaar de Tour de France op ongeëvenaarde eigen wijze van deskundig commentaar te voorzien. Tik, tik, tik.

Aanvankelijk de etappes verslaand samen met Jean Nelissen. Nu onthaalt hij ons feestelijk gastvrij op zijn eigen sportevenement: De Avondetappe. Drie weken lang dagelijks opnieuw een groot verzet(je). Schitterend uitgelicht op daags wisselende pittoreske plekjes. Daar vertoont hij onnavolgbaar zijn kunstje. Gaat hij als een staafmixer door het peloton, gasten en wieleractualiteit. Gepassioneerde interviews strelen oog en oor. Zijn vakkennis over wielrennen is fabelachtig. Anekdotes lepelt Mart even moeiteloos op als een topkok Franse escargots. Hij vult moeiteloos een etappeverslag zonder autocue, zonder hapering, zonder verspreking. Daarin herkent men de meester. Zijn roeping beheerst hij tot in de finesses. En hij weet het! Hij straalt het uit. Dat is geen snelfietsen, dat is mijnwerken. Nooit de slag missend.
 
Le Tour kent alle kleuren met de nadruk op geel. Voor renners die zich het snot voor de ogen en de stenen uit de straat rijden. Bergetappes houden miljoenen aan de buis gekluisterd. Daarna laat Smeets zich van voren zien! Wielrennen is een metier met haar eigen vocabulaire. Smeets’ vocabulaire. Aanzetten/afzien/zwemmerseczeem/afloper/baard laten staan/ behang/goede benen/d’r op en d’r over/elastiek/flikken/gat laten vallen/geparkeerd staan/harken/kwak geven/lekke ketting/linkeballen/lossen/mongolenwaaier/pielverzet/ plaktafel/snok aan geven/springen/strak staan/ treintje/van voren rijden/strijkplank/vierkant rondje/slinger geven/waaier/wielsteken én stoempen. Stoempen op het buitenblad.

Al 17 jaar lang presenteert Mart ook het nachtelijk muziekprogramma For the record bij de VARA op Radio 2. Daarnaast schrijft hij o.a. voor Sportweek, Trouw, VARA TV Magazine en Haarlems Dagblad en heeft de kopman zo'n 40 boeken op zijn naam staan, waarvan in totaal ruim 1 miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Zijn motto: “Op sport en muziek kan een mens leven”. Hard fietsen kan iedereen maar Smeets is wielrenner. En workaholic! Velen volgen in volledige adoratie zijn verrichtingen, beluisteren zijn deskundige analyses. Laven zich aan hetgeen hij voorschotelt. Hebben de man in hun hart gesloten en koesteren hem voor het leven.
 
De andere kant van de gele medaille: velen kunnen zijn bloed wel drinken. Er zijn er die hun pitbull africhten met een vergrote foto van deze voorkruiper aan de muur. Het is niet altijd vrede in het peloton… Smeets vertelde nog onlangs niet van opgeven te willen weten. De ware sportheld voor wie de meet nog ver is. De NOS vreesde het moment dat hij niet meer zou kunnen aanklampen en in de bus terecht zou komen. Door diezelfde broodheren moet Smeets nu toch echt lossen. Zijn pensioengerechtigde leeftijd lijkt de spraakwaterval tot zwijgen te brengen. Hij moet op drie oren gaan slapen. De Olympische Spelen 2012 worden een platform geacht voor een passend afscheid. Hij maakte zijn chefs eens krachtig uit voor rotte stinkende vis. Uitkomst: schorsing en dreigend ontslag. Voor éven maar. Hij werd alras weer als de verloren zoon binnengehaald.
 
Nu spreekt Mart berustende woorden. “Tja, als men dat beter vindt!” Vertrekt hij nu met stille trom en zonder slaande deuren? Het lijkt er sterk op. Simpelweg omdat een vast dienstverband wordt omgezet in een prettig betaalde freelanceverbintenis. Een stapje terug voor de oude heerser om in de luwte aantrekkelijke klussen te verrichten. Even boodschappen doen. Een koers in de koers. Geen rechtdoor naar school en kantoor. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. Geruststellend!