Europa ontfermt zich over "Het internet der dingen"

Di 4 December 2007 10:37 | louise | 4444 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In Lissabon vond afgelopen week een conferentie plaats die in het teken stond van radio frequency identification (RFID). Het gaat om identificatiechips die binnenkort in al onze producten terug te vinden zijn en die zowat alles op het web aansluiten. Als het aan eurocommissaris Viviane Reding ligt, althans.

 

De Europese Unie zou een voortrekkersrol moeten spelen in de nieuwe technologie, zo werd geopperd. "Europa moet op de eerste rij staan wat het onderzoek, de ontwikkeling en de verspreiding van de technologie betreft", zegt Manuel Heitor, de Portugese minister van Wetenschap. Portugal, dat momenteel voorzitter is van de Europese Unie, organiseerde het congres.

Ook Viviane Reding, Europees commissaris voor de Informatiemaatschappij, liet zich niet onbetuigd in haar lof voor RFID. "Dit luidt een nieuwe fase van onze informatiemaatschappij in", klonk het. Reding wil uiteindelijk zowat elk product verbonden zien met het internet. "Dit 'internet der dingen' zal niet enkel computers met elkaar verbinden via het web, maar zowat elk voorwerp dat door de mens wordt gemaakt", aldus de commissaris.

Privacyproblemen

Het gebruik van de technologie is controversieel, omdat ze volgens velen een inbreuk betekent op de privacywetgeving. Een nieuw regelgevend kader dringt zich op, en daar wil de Europese Commissie aan tegemoetkomen. In de lente van 2008 belooft ze met een aanbeveling voor de dag te komen voor de implementatie van RFID.

Specialist in IT-recht Patrick van Eecke ziet echter geen probleem. "De Europe wetgeving over de verwerking van persoonsgegevens uit 1995 werd voldoende high-level opgesteld om nieuwe technologieën zoals RFID te regelen", schreef hij reeds een jaar geleden. "Er is dus geen nieuwe wetgeving nodig."

RFID-chips zouden op termijn de streepjescodes op producten moeten vervangen. Ze kunnen worden gebruikt ter identificatie van elk voorwerp, maar kunnen ook voor personen en dieren dienen. Huisdieren worden al wel vaker met een dergelijke chip uitgerust. De identificatiegegevens worden draadloos uitgezonden, en door een koppeling met het internet wordt er veel mogelijk.

Zo kan een koelkast met een RFID-chip bijvoorbeeld opmerken dat de melk op is, en dan zelf, via het internet, nieuwe flessen bestellen. In bedrijfsomgevingen kan een chip bij mensen worden ingeplant, waardoor ze automatisch toegang krijgen. Ook voor logistieke taken zou het systeem nuttig kunnen zijn, omdat het de werkstroom kan versnellen.


 

Bron: ZDNet

Reacties

    Dwang Versus Vrijheid

    Wo 5 December 2007 21:08 | Vincent Brunott |

    Niet alleen gebrek aan frisse lucht maar vooral ook aan frisse geest. Hopelijk worden de stuiptrekkingen van ouderwets bewustzijn ons niet fataal!