UFO IN 1870? " Charles Fort de pionier, het grote boegbeeld voor menig ufoloog

Za 24 Februari 2007 16:06 | San | 5619 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Charles Hoy Fort was een onvermurwbare tegenstander van alle wetenschapsbeoefenaars die het materialisme aanhingen. Hij stierf in 1932 in New York op 57-jarige leeftijd.

 

 


Hij heeft zijn hele leven gewijd aan het zorgvuldig verzamelen van duizenden meldingen van onverklaarbare gebeurtenissen die geleerden als nonsens terzijde hadden gelegd.
Al op jeugdige leeftijd hield Fort zich bezig met geheimzinnige & onverklaarbare gebeurtenissen. Hij verslond boeken over het verdwenen werelddeel ATLANTIS, over de theorie van de HOLLE AARDE & over het GEHEIM V/D PIRAMIDEN.
Eén van zijn eerste boeken, die hij X noemde, ging over de veronderstelling dat onze beschaving door Mars zou zijn beheerst. Vervolgens schreef hij het boek Y.
Deze 2 boeken waren parodistisch geschreven, maar in 1919 zette hij zijn ideeën serieus uiteen in The Book of the Damned (Het Boek der Verdoemden). Met verdoemden bedoelde hij de verschijnselen die de strenge wetenschap als niet geloofwaardig & niet meldenswaardig beschouwde.
Opmerkelijk is dat deze Charles Hoy Fort in 1919, met name 30 jaar voor de UFO-rage pas losbarstte, melding maakte van iets waarvan wij niet denken dat het om een UFO (vliegende schotel in deze context) gaat !

In zijn zo kenmerkende stijl schrijft Fort in een inleiding:
‘Uittreksel van het logboek van het schip Lady of the Lake, opgetekend door kapitein F.W. Banner. De bemanning van de Lady of the Lake ontwaarde een opvallend voorwerp of wolk? aan de hemel op 22 maart 1870, op 5° 47’ noorderbreedte & 27° 52’ westerlengte. Men maakte daarvan melding bij de kapitein.
Volgens kapitein Banner was het een CIRKELVORMIGE wolk, met daar binnen een halve cirkel die in 4 stukken was verdeeld (zie tekening). De lijn die het middelste stuk verdeelde, liep van het midden van de cirkel tot een heel eind buiten die cirkel, waarna hij weer werd teruggebogen.
Meetkundig & ingewikkeld van vorm: en iets wat op een wolk leek veranderde steeds van vorm, alsof die de samenstelling van het verschijnsel wilde verhullen…
Lichtgrijs van kleur, of was het een wolkenkleur? Wat het ook geweest mag zijn, het dreef tegen de wind in. Het verschijnsel was gedurende een half uur zichtbaar. Het verdween tenslotte, niet als een wolk die zich oploste, maar gewoon doordat de nachtelijke duisternis het fenomeen aan het oog onttrok.

Fort werd voor gek aanzien door de meesten van zijn tijdgenoten, want hij spendeerde 30 jaar van zijn leven in de openbare bibliotheek van New York stapels oude kranten, tijdschriften lezend op zoek naar gelijksoortige verhalen.
De beschrijving van kapitein Banner zijn UFO-waarneming komt overeen met latere meldingen van ooggetuigen.

Fort verzamelde o.a. meldingen van verdwenen schepen, geheimzinnige lichten aan de hemel, mensen die zomaar verdwenen en kinderen die nergens vandaan kwamen.


Fort heeft echter nauwelijks geprobeerd een verklaring te vinden voor die verschijnselen.
Hij is diegene die er zeker van was dat meteorieten bestonden, toen de opvatting van de sterrekundigen en scheikundigen uit zijn tijd waren dat het enkel sterren moesten zijn die door een bliksem werden getroffen, verhit geraakten en vervolgens smolten.
Pikant detail: zelfs de grondlegger van de moderne scheikunde, Antoine Laurent Lavoisier (1743-1794) spotte met de theorie van Fort !!


GELUKKIG werd Fort in de jaren ’50 in Frankrijk herontdekt door 2 vurige bewonderaars: de schrijvers Jacques Bergier & Louis Pauwels. Ze bundelden hun talenten in het boek Le Matin des Magiciens ( De Dageraad der Magiërs), het werd een groot succes !! Heb het boek nog niet gelezen, maar staat ook op m'n lijstje...hopelijk leef ik nog lang


Een heel hoofdstuk werd aan het leven van Fort gewijd in dat boek.
Door het succes van dit boek groeide de belangstelling in bovennatuurlijke verschijnselen gestadig en is de wetenschap nu ook paranormale verschijnselen gaan bestuderen.

Dankjewel Fort !

San 

Bron: Lekturama

Reacties

  Le Matin des Magiciens

  Ma 26 Februari 2007 23:22 | louise |

  Hoi San


  Is Le Matin des Magiciens te vinden bij de boekhandel?


   het lijkt me erg interessant!


   


  Groet,


  Luisa