EU nog niet juichend over voornemens Microsoft

Za 28 Januari 2006 22:13 | Frank | 2615 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Europese Commissie is nog niet overtuigd van de goede bedoelingen van Microsoft in de antitrustzaak. Een grote boete hangt Microsoft dus nog altijd boven het hoofd.

Microsoft mocht dan eerder deze week stellen dat de broncode het 'ultieme document' is, een woordvoerder van de commissie verklaarde donderdag dat het aanbod van Microsoft om delen van de broncode te delen met de concurrentie 'niet noodzakelijkerwijze voldoende' is.

De zegsman van Neelie Kroes meent dat het te prematuur is om nu tot de conclusie te komen dat het hele probleem is opgelost. Microsoft denkt ondertussen van wel. Volgens raadsman Brad Smith heeft Microsoft voldaan aan alle eisen door inzage te geven in de broncode van zijn serversoftware.

Analisten zijn echter, net als de EU, niet overtuigd. Zo noemt een analist van Ovum het aanbod van Microsoft 'oppervlakkig'. Volgens hem is broncode een weinig praktisch voordeel voor concurrenten die interoperabiliteit nastreven. "Er is simpelweg te veel (broncode - red.) en het is te moeilijk te begrijpen."

Meer kritiek
Ook de beheerders van de belangrijkste open-sourcelicentie zien de vrijgave van Windowsbroncode niet zitten. Zij vrezen een grotere monopoliepositie van Microsoft.

De Europese tak van de Free Software Foundation (FSFE) had liever had gezien dat Microsoft de noodzakelijke protocollen voor samenwerking met Windows had gepubliceerd.

In een verklaring wijst de organisatie dat het publiceren van alle Windowsbroncode geen echte zinvolle bijdrage is. "Ontwikkelaars die de code hebben gezien, kunnen het niet opnieuw implementeren in vrije software uit angst het auteursrecht te schenden", stelt Carlo Piana, de jurist van de FSFE.

Ook vraagt de organisatie zich af hoe het mogelijk is om programmatuur compatible met Windows te laten zijn zonder naar de broncode te kijken, wanneer er geen ontwerp beschikbaar is. De FSFE nu dat er in de toekomst mogelijk rechtszaken volgen, waarbij Microsoft beweert dat er naar de code is gekeken en deze dan ook is misbruikt.

De open-sourcevoorvechters zien dan ook liever dat duidelijk wordt onder welke licentie de protocollen beschikbaar zijn, zodat de gemeenschap deze zelf kan implementeren zonder bij Microsoft de kunst af te kijken. In verklaring wijst de organisatie erop dat dit niet is wat Europa van de marktleider heeft gevraagd.

Bron: Webwereld