Steengoede energiebronnen
Feng Shui-kristalsteentjes, bungelend voor het raam: het was lang een trend om op deze manier positieve energie in huis te halen. En ook de hotstonemassages zijn hot, kortom: je kunt met stenen meer dan alleen bouwen of gooien. Edelsteentherapeute Edith Punt gebruikt ze bijvoorbeeld om de winterblues te bestrijden of kracht op te doen voor een zware vergadering.
Afgaand op onze taal, staat de steen er niet altijd gekleurd op. Zeggen dat iets als een steen op de maag ligt, van iemand zeggen dat hij een hart van steen heeft of steen en been klagen, geeft aan dat het aardse materiaal eerder met lastige, ingewikkelde kwesties wordt geassocieerd dan met kracht en energie. En toch is er een hele schare mensen die lichamelijke en geestelijke energie put uit een keitje of een kiezelsteen. Nog bekender dan de Feng Shui- kristallen en hotstonemassages zijn toch wel de gekleurde stenen die mensen in een hanger of een ring dragen, omdat die hun kracht geeft. Of juist van klachten afhelpt.
De energie van stenen vult bij een mens iets aan, net zoals kruiden en planten dat doen. Daarvan is Edith Punt van Praktijk Parhelium uit Roosendaal overtuigd. Als energetisch therapeut en zodoende goed ingevoerd in de materie van energiebronnen en -vreters, gelooft ze heilig in de heilzame werking van de ogenschijnlijk harde, koude en gevoelloze aardproducten. Die ze overigens, samen met kristallen, zorgvuldig mineralen noemt. In speciale consulten behandelt ze mensen met klachten met verschillende stenen; de meeste cliënten nemen een exemplaar mee naar huis, voor verdere behandeling aldaar.
"Stenen en kristallen worden door de aarde gevormd en bevatten daardoor energie", legt Edith uit. "Van die energie gaat voor een groot deel ook de heilzame werking uit. Daarnaast spelen ook kleur, chemische samenstelling en uiterlijk een rol. Kleuren werken op de psyche van de mens. Deze kunnen een bepaalde chemische reactie in het lichaam teweeg brengen, die het energieniveau in balans kan brengen. De samenstelling kan bepaalde klachten aanpakken. Zo helpen stenen met een hoog ijzergehalte bijvoorbeeld goed tegen bloedarmoede. En het uiterlijk kan bepaalde karaktertrekken versterken of juist afzwakken. Een zachte steen bijvoorbeeld kan de flexibiliteit bevorderen, een doorzichtige steen bevordert het denkvermogen."
Deze verklaring werpt toch ook een heel andere blik op de zakken simpele kiezels van het tuincentrum. Want inderdaad, zo zegt de edelsteendeskundige, ook die varianten bevatten helende energieën. "Ze bevatten kiezelzuur, in vaktermen silicium, een belangrijk bestanddeel van veel stenen. Het heeft een reinigende werking en helpt tegen onder meer ontkalking, een te hoge bloeddruk, cholesterol, artrose en gewrichtsproblemen. Het kan zelfs zelfvertrouwen geven." Hiermee is volgens de Roosendaalse niet gezegd dat iemand die last heeft van een hoog cholesterol of wat labiel is, meteen een paar van die witte steentjes in zijn broekzak moet dragen. Dat is volgens haar net zo onverstandig als een steen kopen die bij je sterrenbeeld past. Een heilzame steen, zo zegt ze, kies en draag je met zorg. "Het sterrenbeeld is een waardevolle informatiebron, maar niet de enige. Het is belangrijk dat je naar de mens in zijn geheel kijkt. Ik raad nooit een steen aan zonder dat ik niet even met iemand live heb gesproken. Ik wil alles weten over gezondheid, lifestyle, medicijngebruik, werk, hobbies, gezinssituatie en ga zo maar door." Dat totaalbeeld heeft de therapeute dan ook nodig voor haar edelstenenconsult, een sessie waarin ze bruisende mineralen inzet om mensen weer op de been te krijgen