Wereldparlement van Burgemeesters.

Wo 17 Februari 2016 12:14 | Wouter ter Heide. | 1719 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

 Volgens burgemeester Jozias van Aartsen is het idee van een Wereldparlement van Burgemeesters een 'tintelend idee', omdat de stad beter in staat is te werken aan mondiale problemen, dan de staat. Beter? Kom nou!

Ergerlijke grootspraak van de Haagse burgervader, waardoor het hem ontgaat dat de problemen van onze tijd niet van nationale, partijpolitieke en financieel-economische aard zijn, maar van existentiële. Zij betreffen het voortbestaan van al het leven op onze aardkloot.

Voor de vruchtbare aanpak daarvan kopen wij niets voor een Wereldparlement van Burgemeesters, maar zullen wij het hogerop moeten zoeken. En daarvoor leent zich maar één overkoepelende organisatie: “De Verenigde Naties”. Om het overlevingsprobleem in de VN geagendeerd te krijgen, zullen we helaas tevergeefs aankloppen bij de 193 VN-lidstaten, gezien de gevolgen daarvan voor de machtsverhoudingen in de VN en daarmee in de wereld.

Deze impasse moet echter omzeild kunnen worden dankzij de mediacratie die ons dagelijks wereldwijd van nieuws voorziet.

Met hulp van de schrijvende pers, de radio en niet te vergeten de tv moeten wij – als mensheid – overtuigd kunnen raken van de noodzaak het alomvattende overlevingsprobleem op de agenda van de VN te krijgen. De agendering die uiteindelijk zal bewijzen dat in de ware of mondiale democratie niet het nationale, partijpolitieke en financieel-economische belang, maar dat van het vrije woord bepalend is voor de creatie van een alom gerespecteerde duurzame VN-koers, gericht op 'gezamenlijk overleven'. Een overleven, gestoeld op gedeelde verantwoordelijkheid voor al wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit, om met wijlen Bert Garthoff te spreken.