ENERGIE 0005 Nutsbedrijven, "Slimme" meters en Energieprijzen!
De verkwanseling van NUTSbedrijven:
We praten dan over bedrijven die belangrijke producten of diensten aanleveren zoals het Elektriciteitsbedrijf, het Gasbedrijf en het Waterbedrijf ( waarbij het gros van de aandelen in handen is van overheid, provincies en gemeentes).
Ook bedrijfstakken die reeds zijn geprivatiseerd zoals de PTT, de Telefoonmaatschappij KPN, het Openbaar Vervoer en het Spoor ( NS ) en zelfs Woningbouwprojecten behoren tot de NUTSbedrijf categorie.
Ik ga het echter hebben over de Nederlandse energiemaatschappijen als Nuon en Essent die de laatste tijd veelvuldig in het nieuws staan omdat deze door de Nederlandse Overheid te grabbel worden gegooid voor de sprinkhanenplaag die vanuit Europa toeslaat!
Waarbij Essent in handen zou komen van het Duitse energiebedrijf RWE, dat al een bod heeft gedaan van 9,3 miljard euro.
12-01-2009 RWE doet bod van 9,3 miljard euro!
14-01-2009 Spoeddebat over Essent / RWE!
Met het CDA als volledig voorstander ( ook van kerncentrales ) en een PvdA die maar niet durft te beslissen, valt de uiteindelijke beslissing in de schoot van de PvdD ( Partij voor de Dieren )?!?
15-04-2009 Partij voor de Dieren TEGEN overname door RWE!
Waarbij Marianne Thieme ( aanvoerster PvdD ) aangeeft “principieel tegen” te zijn, “omdat de markt heeft bewezen niet goed te functioneren” en we zuinig op onze energievoorziening moeten zijn.
Wel dat is duidelijke taal, tenminste 1 politicus die het gevaar inziet van de verkwanseling van het Nederlandse Energienetwerk, ik ben echter benieuwd wanneer dit gezeik weer wordt herhaalt.
En Nuon in handen van het Deense Dond, het Zweedse Vattenfal of het Italiaanse Eni.
Merkwaardig genoeg laat alleen de SP zich uit over de verkoop van de Nederlandse energievoorziening als zijnde “Volksverlakerij”!
22-01-2009 Italianen azen op Nuon!
23-02-2009 SP noemt verkoop Nuon volksverlakkerij!
18-04-2009 Van der Hoeven eist garanties bij overname Nuon!
Het enige argument dat aangehaald werd als voordeel om energiebedrijven als Essent en Nuon te verkopen zou zijn dat een groter energiebedrijf goedkoper energie kan inslaan en efficiënter zou kunnen werken”?!?
Wel, als dat het probleem is, waarom dan niet Essent en Nuon samen laten fuseren zodat het nieuw te vormen bedrijf tenminste in Nederlandse handen blijft en voldoet aan deze “achterlijke” beargumentering die Nederland energie afhankelijk maakt van andere Europese lidstaten.
Hierbij komt de gedachte op dat het creëren van afhankelijkheid wel eens een hoofddoelstelling van de Europese Unie zou kunnen zijn.
Immers door het creëren van afhankelijkheid tussen de lidstaten onderling, kun je lidstaten dwingen tot samenwerking, en kan voorkomen worden dat “lidstaten” besluiten nemen die haaks staan op besluiten van het Europese Parlement.
“SLIMME” energiemeters:
Gaan we nu door naar de “slimme” meters die opgedrongen werden aan zo’n 100.000 huishoudens, waaronder dat van ons.
De komst van de slimme meter blijkt reeds in 2007 te zijn besproken.
In 2008 werd een wetswijziging in de elektriciteits- en gaswet van 1998 aangenomen ter verbetering van de werking van de elektriciteit- en gasmarkt (31374), de invoering van de “slimme” meter inbegrepen.
Het gaat bij de "slimme meter om een digitale meter die op afstand zou zijn te lezen.
Een onderdeel van operatie “Schoon en Zuinig” van de minister van ( EcoZa ) van der Hoeven!
De slimme meter zou geen extra kosten opleveren voor afnemers.
Een claim die NOOIT waargemaakt kan worden aangezien de meter zelf om de 15 minuten gegevens schijnt door te sturen naar de energieleverancier, en daardoor dus zelf meer energie verbruiken dan de oude meters.
14-09-2007 Iedereen krijgt een slimme meter!
Een meter die overigens op dictatoriale wijze werd opgedrongen waarbij regel- en wetgeving werd ge ( mis ) bruikt waarbij iedereen die zou weigeren zo’n “slimme” meter te laten plaatsen zich schuldig zou maken aan een “economisch” delict met een daaraan verbonden straf van 6 maanden gevangenisstraf, een taakstraf of een boete van maximaal 17.000 euro!
30-03-2009 Slimme meter weigeren is strafbaar!
Het waarom we moeten overstappen naar “slimme” digitale energiemeters is dat de consument zich bewuster zou worden van zijn verbruik, doordat deze zijn energieverbruik op de website kan checken en maatregelen kan nemen om het verbruik te verminderen?!?
Het blijkt in de praktijk echter dat weinig mensen behoefte hebben om hun energieverbruik te zien, de meesten hebben reeds hun gloeilampen vervangen door spaarlampen, de thermostaat van de cv lager staan of uit als ze van huis zijn, en kunnen sowieso niet verder omlaag met hun verbruik.
Het enigste echte voordeel lijkt mij dat de energiemaatschappijen de meters op afstand kunnen uitschakelen bv bij wanbetaling, verder kleven er alleen nadelen aan, doch later meer hierover.
15-03-2009 Installatie 100.000e “slimme” meter!
Ondertussen zijn er al zo’n 100.000 “slimme” meters geplaatst, en Den Haag komt terug op haar besluit om weigeraars van een “slimme” meter “op straffe van” ( zie boven ) te chanteren tot omwisseling!
Wat echter met die 100.000 mensen waarbij dat “onding” reeds is geplaatst?
Hoe krijgen zij hun oude meter terug ( uiteraard zonder kosten, omdat ze geen enkele keus hadden dan akkoord te gaan met plaatsing ) wanneer zij dat zouden wensen?!?
08-04-2009 Slimme energiemeter niet verplicht!
Gevaren “Slimme” energiemeter!
De energiemaatschappijen claimden bij Den Haag een revolutionaire “slimme” meter te hebben, en dat “onnozele” stropdasvolkje trapte daar met open ogen in.
Doch voor de consument bleek het een ramp!
Een ramp, zowel op het gebied van privacy alsook door het vormen van een gemakkelijke prooi voor criminelen en / of criminele organisaties, aangezien deze “slimme” meters elke 15 minuten het energieverbruik doorgeven aan de energiemaatschappijen, en bij onderschepping van deze gegevens door derden ( criminelen ), deze direct kunnen aflezen op welke tijden het verbruik het hoogst en op welke tijden het verbruik het laagst is.
Aan de hand van deze gegevens kunnen zij bepalen wanneer iemand al dan niet thuis zou kunnen zijn, waarbij inbrekers minder risico lopen betrapt te worden tijdens hun inbraakklussen.
06-04-2009 Consument niet blij met “slimme” meters ( TrosRadar testpanel onder 25.000 leden en die praten alleen nog over privacyschending ) !
En dan hebben we het nog niet gehad over het grootste gevaar dat deze “slimme” meters vertegenwoordigen, namelijk het lamleggen van complete energienetwerken door delen te overbelasten!
500 Euro aan materiaal zou genoeg zijn om een energiesysteem compleet lam te leggen, aldus beveiligingsbedrijf IOACtive.
Een gehackte stroomstoring zou zich bovendien kunnen uitbreiden naar andere energiesectoren en ook deze compleet lam leggen.
23-03-2009 Energienetwerken te hacken met “slimme” meters!
Tsja…
ZO slim zijn die “slimme” energiemeters dus niet, hetzelfde geldt dus ook voor de energieleveranciers die deze ondingen promoten en de politici die zich klakkeloos achter de energiebedrijven schaarden en deze middels regelgeving ondersteunden op straffe van ( zie boven )…
Mijn Vraag:
Gaan die “slimmerikken” in Den Haag en bij die energieleveranciers nu hun “slimme” meters terughalen, en zo ja wanneer, want ik wil van dat onheilsapparaat af!
Zeker nu ik er achter ben gekomen dat de consumentenbond in 2008 al een onderzoek gepubliceerd schijnt te hebben waaruit bleek dat de “slimme” meter in strijdt zou zijn met Europese verdragen!
10-11-2008 Slimme energiemeter in strijdt met EVRM ( Europees verdrag Rechten van de Mens )!
Verder nog wat interessante websites:
Wij Vertrouwen SLimme Meters Niet met de leus: "Slim meten is Slinks weten"!
Vrijbit met een voorbeeldbrief TEGEN het plaatsen van een slimme meter!
Tsja, komen we nu bij de energieprijzen.
Weinig mensen zullen het in hun hoofd halen te betwisten dat de energieprijzen absurd hoog zijn.
Zelfs toen de olieprijzen inzakten van zo’n 147 dollar per vat in juli 2008 naar 54,57 dollar per vat in november zagen de energiemaatschappijen toch nog kans de energieprijs verder op te drijven.
Het gas wordt in januari 10% duurder, een prijsstijging van zo’n 100 euro op jaarbasis.
De glas- en tuinbouw zal zich helemaal geen raad meer weten met deze onlogica en de prijzen van voedingsproducten uit deze sector zullen waarschijnlijk verder stijgen.
12-10-2008 Gasprijs stijgt met 10%.
In ieder geval zal de energieprijs op den duur ( waarschijnlijk pas halverwege 2009 ) weer omlaag moeten, en dat is dan balen voor diegene die hun energieprijs hebben vastgeprikt voor enkele jaren!
Overigens zit ook hier weer minister van der Hoeven achter, zij weigert iets te doen aan de exorbitant gestegen gasprijzen en die van energie in het algemeen.
De energiemaatschappijen zouden de energieprijzen met een half jaar vertraging doorberekenen, dus de consument zou pas vanaf juli 2009 voordeel behalen bij een eventuele prijsverlaging.
Natuurlijk, had niets anders verwacht, want Den haag verliest nu een vermogen aan belastinginkomsten, en hoe langer die crisis blijft duren, des te groter het verlies wordt ( personeel dat ontslagen wordt verdere koopkrachtvermindering en verdere verspillingen door Woutertje Bos van financiën die 100-en miljarden steekt in de “economie” ( wat dat ook moge zijn ).
In ieder geval zien we dat geld nooit meer terug en blijven de overheidsschulden oplopen!
Een cadeautje voor de volgende generaties van werkslaafjes.
11-11-2008 Minister grijpt niet ion bij verhoging gasprijs!
17-11-2008 Opec ziet vraag naar olie verder inzakken!
Het dieptepunt lag in januari 2009 met een waarde van 34 dollar per vat.
20-01-2009 Olieprijs zakt onder 34 dollar!
In ieder geval kunnen we weer even rustig ademhalen aan de pomp.
En ondanks de verwachting van de OPEC dat de vraag naar olie verder zal afnemen, is de olieprijs intussen alweer gestegen naar 50 dollar per vat.
15-01-2009 OPEC verlaagt verwachtingen olievraag opnieuw!
19-03-2009 Olieprijs stijgt tot boven 50 dollar per vat!
‘k Vraag me af of het wettelijk gezien mogelijk is dat gemeenten de gasprijs voor jaren mogen vastklikken op een hoogtepunt, terwijl de gasprijs gekoppeld is aan de olieprijs die op haar beurt weer met een daling van 66% compleet is ingestort, en de gasprijs mee omlaag trekt?!?
27-03-2009 Gemeenten zetten gasprijs vast!
01-07-2009 is het dan eindelijk zo ver.
Nuon en Eneco claimen dat zij hun energietarieven met 25% zullen verlagen, wat een besparing zou opleveren van zo’n 300 euro per gezin.
Nou staan een gasprijsdaling van 35% en een elektriciteitsprijsdaling van 5% niet bepaald in verhouding tot de daling van de olieprijs met 66%, maar ja het is in ieder geval iets.
26-03-2009 Spectaculaire dalingenergienota!
Doch ondanks dat deze prijsdalingen met veel bombarie worden aangekondigd, blijken het toch niet zulke spectaculaire prijsdalingen te zijn als men de burger als consument / verbruiker voorschotelt.
Essent verhoogde immers haar energieprijzen per 01 januari 2009 met 9% voor gas en 9% voor elektra.
Eneco deed hetzelfde met tariefsverhogingen van 15% voor gas en 20% voor elektra.
Nuon deed hetzelfde met tariefsverhogingen van 11% voor gas en 22% voor elektra.
20-12-2008 Energieprijzen grootste leveranciers fors omhoog!
De aangekondigde prijsverlagingen zijn dus voor het grootste deel een sigaar uit eigen doos.
Zo wordt de consument weer eens blij gemaakt met een dooie mus!