Breeduit lachen goed voor het hart

woensdag 18 januari 2006 20:33 | Jeans | 2297 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen


LONDEN (ANP) - Hartelijk lachen om een goeie comedyserie is goed voor je hart. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Maryland in de Verenigde Staten.

Bij mensen die naar grappige films keken, stroomde het bloed iets sneller dan bij mensen die een akelige oorlogsfilm zagen. Dat heeft de Britse krant The Independent dinsdag gemeld.

Twintig vrijwilligers moesten kijken naar scènes uit onder meer Saving Private Ryan, een oorlogsfilm van Stephen Spielberg, en naar lachfilms als There's Something About Mary. Onderzoekers registreerden hoe snel het bloed stroomde in de arm van de vrijwilliger voor en na het bekijken. Bij veertien van de twintig 'oorlogskijkers' daalde die snelheid.

Meer zuurstof

Het bloed stroomde bij negentien van de twintig weer sneller tijdens het zien van grappige scènes. Dat betekent dat er meer zuurstof door het lichaam wordt gepompt.

Volgens onderzoekersleider Michael Miller is het effect even groot als bij een tijdje flinke lichaamsbeweging. ,,Probeer dus regelmatig te lachen, maar blijf ook in beweging. Drie keer per week een half uur bewegen en dagelijks een kwartiertje schateren is goed voor je vatenstelsel.''

Eerdere studies wezen al uit dat lachen de bloeddruk verlaagt, het immuunsysteem versterkt en meer endorfines vrijmaakt, die een behaaglijk gevoel geven.

 Quote

zoekend naar de grenzen van mijn zijn verder en verder ga ik mezelf verliezend in oneindigheid opgelost in leegte in openheid hervind ik mezelf als stilte als vrijheid
luisa