Turkmenistan legt 'duizendjarig bos' aan

donderdag 16 maart 2006 10:54 | Jeans | 2701 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De Turkmeense president Saparmoerat Nijazov heeft dinsdag zijn kabinet opgedragen een bos aan te planten om het klimaat van het land te veranderen. Het nieuwe 'duizendjarig' bos, bestaande uit cipressen, zal duizend vierkante kilometer grond beslaan, zei Nijazov. De president heeft gekozen voor cipressen, omdat die duizend jaar kunnen worden, zei hij. Volgens hem zal het klimaat door de maatregel aanzienlijk verbeteren.

Elk ministerie krijgt een stuk grond toegewezen waar het binnen drie jaar een bepaald aantal bomen moet planten. Het bos, dat twintig kilometer breed en vijftig kilometer lang wordt, en even buiten de hoofdstad Asjchabad komt te liggen, moet in 2015 klaar zijn.

Nijazov beval ook dat de aanleg van een kunstmatig meer midden in de Karakoem-woestijn, waarmee in 2001 begonnen is, sneller moet. We moeten het beginnen te vullen met water, zei hij. "Daardoor veranderen de flora en de natuur en krijgt de veestapel een impuls."

Turkmenistan bestaat voor 80 procent uit woestijn en de temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot vijftig graden Celsius. Op bevel van Nijazov wordt bij de hoofdstad een ijspaleis gebouwd. Vorig jaar toonde hij belangstelling voor de bouw van een ski-oord. Nijazov, die sinds 1985 in het zadel zit, heeft een persoonlijkheidscultus rond zichzelf gecreëerd.

 Quote

Om het heelal te zien in een korrel van graan, en een hemel in een wilde bloem, Houd de oneindigheid in de palm van je hand en de eeuwigheid in een uur te gaan"
(vrij naar William Blake)