Pentagon werkt aan `insectenleger`

Do 16 Maart 2006 11:00 | Jeans | 3843 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - Wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Defensie puzzelen op de vraag hoe ze insecten kunnen inzetten in oorlogen of in de strijd tegen terrorisme. Volgens Amerikaanse en Britse media liggen er serieuze plannen op tafel om `cyber-insecten` te `ontwikkelen` die op afstand bestuurbaar zijn. Deze halve insecten-halve machientjes moeten bijvoorbeeld in gevaarlijk gebied kunnen uitvogelen of er chemische wapens of explosieven liggen.

Een speciaal agentschap van het Pentagon, Darpa, heeft al advertenties op het internet geplaatst waarin bedrijven of individuen worden gevraagd met ideeën te komen. De plannen gaan uit naar een aanpak waarin insecten, zoals bijvoorbeeld motten of libellen, al in hun vroegste ontwikkelingsfase een microchip krijgen ingeplant. Nadat het beestje is volgroeid is er een soort kleine vliegende spion ontwikkeld die op afstand te besturen is.

De inzet van insecten door strijdkrachten is overigens niet nieuw. Al eerder is gepoogd om bijvoorbeeld bijen en wespen te trainen om explosieven op te sporen, maar in de praktijk bleken deze zoemende soldaatjes er in het veld een eigen agenda op na te houden.

Een insectenexpert van het Britse Oxford University Museum of Natural History omschreef de Amerikaanse plannen tegenover de BBC woensdag als „belachelijk”. Volgens hem is het nagenoeg onmogelijk om een chip bij een larve op de juiste plek in te planten en het op afstand besturen van de dieren is in zijn visie al helemaal buiten elke realiteit.