Politiek en Gezondheid 001 Het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD)!
Menigeen van u zal intussen het foldertje gedateerd op 01-11-2008 in huis hebben gekregen over het Elektronisch Patiënten Dossier.
Een klein foldertje met daarop, wat eenzijdig belicht, informatie betreffende de nieuw in te voeren database met medische gegevens.
Wat is het EPD (Elektronisch Patiënten Dossier):
Het Elektronisch Patiënten Dossier is niets meer dan een verzameling van alle medische gegevens van alle inwoners in Nederland met een zogenaamd medisch verleden (in het verleden genoten behandelingen als allergieën, botbreuken, erfelijke afwijkingen, kneuzingen, littekens, medicijngebruik, opgelopen virusinfecties en ziektes, röntgenfoto’s, uitslagen labonderzoeken en privé informatie waaronder de normale adresgegevens, sofinummers, bank- en gironummers etc.), waarbij al deze gegevens in een centrale database zullen worden opgeslagen.
Wat is het voordeel van het Elektronisch Patiënten Dossier:
Men claimt dat deze medische database zorg zou dragen voor een betere samenwerking tussen de verschillende medische diensten en afzonderlijke “zorgverleners” door heel Nederland.
Zij zouden zo snel actuele medische informatie van patiënten op kunnen vragen, en dat op elk gewenst willekeurig tijdstip.
Men claimt dus (overigens volledig terecht) minder tijdverlies bij het opvragen van medische gegevens bij de diverse afzonderlijke medische instanties als apotheek, dokter, huisarts, patiënt zelf en ziekenhuis etc.
Verder claimt men dat door het snel op kunnen vragen van medische gegevens de kans op fouten kleiner wordt (denk hierbij bv aan vervangende artsen die uw medicijngegevens kunnen opvragen).
Hier komt uw nieuwe Burger Service Nummer (BSN) om de hoek kijken (voorheen uw sofinummer).
Houdt er rekening mee dat u een geldig legitimatiebewijs bij u heeft wanneer u om zorg vraagt.
Men claimt verder dat de database met uw gegevens tijdens het opvragen, verzenden en bewaren streng wordt beveiligd, en bijgehouden worden wie uw gegevens opvraagt
U heeft (aldus de folder) het recht om te zien wie uw gegevens heeft opgevraagd.
Verder het officiële gezwets over geheimhoudingsplicht en het verlenen van toestemming om via dit medische systeem uw gegevens in te mogen zien.
Uiteraard kunt u ook bezwaar maken tegen het uitwisselen van uw medische gegevens.
U kunt dan een bezwaarformulier opvragen via een duur 0900 nummer te weten 0900-2324342.
Er staat bij dat dit slechts 10 eurocent zou kosten, doch prepaid bellers dienen echter rekening houden met zo’n slordige 1,45 euro aangezien het erbij vermelde bedrag komt boven op de kosten van het prepaid bellen en het vaak om lokale tarieven gaat.
Meer informatie over de EPD (bij uw apotheek of huisarts) en de mogelijkheid tot het downloaden van zo’n formulier vindt u op de volgende LINK!
Tot zover de beknopte officiële versie!
Na de officiële versie wordt het hoog tijd om de vele negatieve karakteristieken van dit systeem dat verre van volmaakt is (zoals trouwens alle moderne digitale technieken, kijk maar naar het BIOMETRISCH paspoort, of de OV-chipkaart), en die niet worden besproken in dit “gehaaide” verkooppraatje van de overheid.
Wat zijn de nadelen van het Elektronisch Patiënten Dossier:
1. Wie tegen schending van de privacy is, die wordt meteen al aangeraden om de folder direct ondertekend en voorzien van de gevraagde legitimatie kopieën terug te sturen, want behalve dat in de centrale database medische gegevens (al dan niet van private aard) worden opgeslagen, kan een ieder ook inzage krijgen in uw persoonlijke gegevens (Adresgegevens, Burger Service Nummer, Bank of Gironummer, E-mailnummer(s), Telefoonnummer(s) etc.), en dan heb ik het nog niet gehad over het hacken van zo’n database door onbevoegden of het laten rondslingeren van database gegevens op zogenaamde mobiele media als datasticks, floppy disks, cd’s en dvd’s etc. wat veelvoudig gebeurd.
02-11-2008 Weer geblunder: Gegevens 12 miljoen Britten op straat, in september nog de gegevens van 5.000 gevangenismedewerkers, in augustus de gegevens van 84.000 gevangenen en 30.000 criminelen, in 2007 verloor de belastingdienst de gegevens van 25 miljoen kinderbijslaggerechtigden en sinds 2004 verloor de Britse overheid 700 laptops + 328 datasticks met informatie gestolen
Diegenen die zich nu nog niet druk maken over privacy, moeten zich ook realiseren dat de zogenoemde voordelen die in de folder genoemd worden tevens onder de categorie nadelen vallen.
2. De kans op fouten is het grootst tijdens het invoeren van gegevens zoals een diagnose, ondergane behandeling(en) of voorgeschreven medicijn(en) en de dosis daarvan in het digitale database systeem!
Vooral diegene die de gegevens in de database invoert, moet zich goed beseffen dat één typefout in bv de dosis van een voorgeschreven medicijn (nul teveel of te weinig, of gewoon een verkeerd of omgekeerd ingevoerd getal) voor grotere rampscenario’s kan zorgen (verergering van de kwaal, een bijkomende kwaal en mogelijk zelfs het overlijden van de patiënt.
Deze fout komt immers direct in de (door de overheid hooggeprezen) centrale database en de gegevens worden door al die andere medische zorgverleners geraadpleegd en klakkeloos aangehouden (een voordeel is wel dat de foutieve invoer meestal terug te leiden is naar diegene die de gegevens invoerde, en zo de schuldvraag vergemakkelijkt, doch voor de patiënt zelf is het dan vaak al te laat).
Verder kan een verkeerde woordkeus voor de nodige verwarring zorgen.
3. De aanleg van een medische database kan zeker voor zorgverzekeraars interessant zijn, zij zullen dan ook geen enkel middel schuwen om aan die gegevens te komen, of dat nu gaat door een vals “onderzoek” te starten naar klanten wegens valsheid van geschrifte (bv. het weigeren van ziektes te vermelden bij het afsluiten van een verzekering), of dat zij één of meerdere personen moeten omkopen (corruptie en fraude zijn reeds enige tijd stijgende, er zijn nog maar weinig mensen die “Normen en Waarden” hoog in het vaandel hebben staan, en politici behoren daar over het algemeen niet bij).
Onnodig te vermelden dat verzekeraars, wanneer zij de gegevens (op wat voor manier dan ook) ter beschikking krijgen, zij de premies voor bepaalde personen kunnen verhogen of die personen zelfs een verzekering kunnen weigeren.
4. Iedereen heeft één summier foldertje in de brievenbus gehad met daarin slechts 1 standaard bezwaarschrift, behalve dat men er zelf nog bij aan moet vragen of moet downloaden en uitprinten, komen er ook nog de kosten van een kopie geldig id-bewijs bij, voor jongeren geldt ook nog een uittreksel uit het geboorteregister, eventuele pasfoto’s en dan nog de tijd die je er zelf in moet steken om TEGEN te zijn, ofwel de belastinghaaien profiteren hoe dan ook weer flink van deze maatregel!
5. Ook valt er veel te zeggen over WIE inzage mag krijgen in WELKE gegevens, aangezien een tandarts nu eenmaal NIETS kan beginnen met uw andere medische gegevens, doch deze WEL kan inzien, en zo zijn er diverse dingen te noemen waarbij de relevantie van bepaalde persoonsgegevens voor bepaalde “zorgverleners” niet relevant is.
6. Gaan we nog een stukje verder, dan zou het zelfs voor bedrijven aantrekkelijk zijn om de medische gegevens in te kunnen zien, de manier waarop zij aan de gegevens kunnen komen is gelijk aan die van punt 3
Bedrijven kunnen dan aan de hand van deze medische gegevens bepalen om iemand al dan niet in dienst te nemen of te ontslaan, zeker als men via deze gegevens kan zien dat iemand al vaker ziek is geweest of bepaalde (psychotische) “medicijnen” kreeg voorgeschreven, zelfs het gebruik va kalmeringsmiddelen kan al voldoende zijn om een zogenaamde “zenuwpees” links te laten liggen.
OPMERKING:
Behalve dan dat men de EPD eenzijdig belicht door alleen de positieve zaken aan te halen en de negatieve effecten gewoonweg weg te laten, lijkt het erop dat de overheid een slim trucje heeft toegepast.
Dit slimme trucje zijnde: De bevolking te VERPLICHTEN te reageren als zij TEGEN opname in hun “medische” database (waarbij aannemelijk is dat hierin te zijner tijd nog veel meer persoonlijke kenmerken in opgenomen zullen worden wanneer deze eenmaal is aangelegd).
Men hoopt dat de laksheid van de bevolking om te reageren (de folder in te vullen en/of meerdere aan te vragen en terug te sturen samen met kopieën van identificatie documenten (die ook weer geld kosten), het gewenste resultaat zal bewerkstelligen, te weten het de beoogde registratie in een databank!
Eenzelfde constructie durfde de overheid niet met de “donorcodicil” toe te passen.
We zouden ons dan ook af moeten vragen: “Waarom hier niet hetzelfde toepassen als bij de donorcodicil, waarbij men zelf moet aangeven of men WEL in de administratie / database opgenomen wenst te worden?
Maar dat zal wel komen vanwege de hoge kosten voor de opzet van zo’n database, wat niet rendabel zal blijken te zijn wanneer weinig mensen zich zouden aanmelden!
Vandaar waarschijnlijk de ommezwaai in procedure vorming.
Meldpunt “Consument en de Zorg” van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).
Tel: 030-291 67 77 (ma-vr 10:00h-16:00h).
E-mail: meldpunt@consumentendezorg.nl
Website: Consument en de Zorg
Interessante directe links:
Meer over het EPD voor patiënten LINK
EPD bezwaarformulier downloaden LINK
Brief van Minister A. Klink aan 1e en 2e kamer LINK (.pdf)
EPD formulier downloaden om aan te kunnen vragen wie er in uw patiëntendossier heeft / hebben gekeken LINK
Reacties op NUjij discussie betreffende het Elektronisch Patiënten Dossier LINK
Reacties op Nujij discussie betreffende het bezwaar aantekenen EPD LINK
Houdt er wel rekening mee dat wanneer u NIETS doet, u automatisch in deze EPD database wordt opgenomen.
Een bijlage benadrukt dat een wetsvoorstel bij de 1e en 2e kamer ligt, en dat deze het wetsvoorstel eerst moeten goedkeuren,waarna de EPD landelijk VERPLICHT kan worden ingevoerd!
Het bezwaarformulier dient VOOR 15-12-2008 te worden teruggestuurd!
Stuur met dit document een kopie mee van een geldig identiteitsdocument (identiteitskaart, paspoort of bij een rijbewijs (voor- en achterkant).
Stuur uw ingevulde formulier terug aan:
Informatiepunt BSN in de zorg en landelijk EPD
Antwoordnummer 10600
2501 WB Den Haag
Zo, nu heeft u zowel de officiële versie als een aantal tegenargumenten kunnen lezen.
Of u het formulier nu terug stuurt hangt verder van uzelf af, doch ik hoop dat u uw beslissing niet af laat hangen van gemakzucht, door de besparing van wat euro’s en tijd.
Besef bovendien dat dit Elektronische Patiënten Dossier uitgaat van 100% integriteit van alle betrokken partijen, u weet net zo goed als ik dat dit NIET realistisch is!
Overigens schijnt de overheid steeds in herhaling te vallen wat betreft het verstrekken van informatie via summiere foldertjes met eenzijdige positieve berichtgeving (moest meteen denken aan dat summiere foldertje betreffende de Europese grondwet, ook daar weinig relevante informatie waarin alleen de positieve kanten van het verhaal werden belicht aangedikt met gruwelverhalen bij een NEE)!
Tot slot nog iets wat u van mij niet zo gewend bent.
Een grapje om mee af te sluiten.
Voor een grapje overigens wel verdraaid realistisch!
KIES BEWUST!
Dit is overigens het echte te downloaden bezwaarschrift van het grapje hierboven!