Gezondheid - Deel 03 Eierkoeken ammonium & ammoniak

Zo 23 December 2007 15:48 | knight | 25893 keer bekeken | 0 reacties | 3 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Gezondheid – eierkoeken

Wie kent ze niet, die goudbruine halfrond gevormde eierkoeken?

Wat valt er eigenlijk over zo’n bakproduct te vertellen…

Wel… Laat ik eerst maar een een website introduceren waar men een recept heeft staan over hoe je eierkoeken bakt…

http://www.gewicht-verliezen.nl/recept-eierkoeken.php

Benodigdheden recept eierkoeken:

5 eiwitten
4 eidooiers
1 tl. bakpoeder
2 tl. citroensap
snufje zout
100gr witte suiker
2 zakjes vanillesuiker
100 gr bloem

Werkwijze bereiding eierkoeken:

1) Verwarm de oven voor op 180 graden.
2) Klop de eiwitten lobbig en schuimig.
3) Voeg het bakpoeder, bloem, citroensap en zout toe aan het schuimige en lobbige eiwit toe.
4) Klop er vervolgens geleidelijk 50 gr suiker en de vanillesuiker door tot dat het eiwit stevig is.
5) Klop in een andere kom de eidooiers samen met 50 gr suiker tot een romige crème.
6) Voeg voorzichtig de crème door het eiwit.
7) Laat het beslag van de eierkoeken ongeveer 5 minuutjes staan, zodat het beslag wat dikker en papperig wordt
8) Schep met een eetlepel (met een kop erop) hoopjes beslag op de bakplaat waar je bakpapier hebt opgelegd.
9) Doe de koeken ca. 20 minuten in de oven op 180 graden.

EET SMAKELIJK!!!!!

Niets mis mee, of niet?

Ziet er gewoon lekker uit!

Daarom vraag ik mij af hoe het komt dat er grotere bakkerijen zijn die behalve dit soort ingrediënten (niet gelet op de afwijkende hoeveelheden van elk ingrediënt) er voor kiezen om een extra ingrediënt toe te voegen, name(n)lijk AMMONIUM…

Het is echt geen geintje, hoor!

Op volgende site wordt zelfs gevraagd hoe het komt dat je na het bakken van eierkoeken, een ammoniaklucht ruikt:

*Bakken en bakproducten (vraag 6)

6. Bij het bakken van eierkoeken ruiken de verse net uit de oven gehaalde koeken naar ammoniak. Verklaar dat.

http://www.fontys.nl/lerarenopleiding/tilburg/sitebouwer/natuurstoffen.61867.htm

Volgens ene Arno op website:

http://www.xoox.nl/index.php?p=4939&c=1

Zit er inderdaad ammonium in een eierkoek, en behoort dat tot de zouten…

Het wordt gebruikt om een eierkoek te laten exploderen (voller en luchtiger te maken) en geeft vaak als bijwerking een ammoniaklucht als ze nog warm zijn of wanneer de eierkoeken te warm worden ingepakt, trekt die lucht in de eierkoek zelf…

Ammonium:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ammonium

NH4 = Combinatie van Stikstof & Waterstof atomen…

Inderdaad wordt hier een link gelegd naar de zouten, dus de rest van Arno’s verhaal zal ook wel kloppen…

Ammonium lijkt van de ene kant een onschuldige stof te zijn, terwijl op volgende site

http://www.kara-inci.nl/ammonium.htm

wordt gewaarschuwd voor een matig gevaar van vergifteling bij vissen, en dat het bij een bepaalde ph waarde in ammoniak NH3 wordt omgezet wat juist zeer giftig is…

Deze site laat de verhouding tussen de ph waarden zien van ammonium & ammoniak:

http://www.dekoi.info/NH4.html

Een ph waarde van 6 levert ammonium up, terwijl een hogere waarde meer naar ammoniak neigt!

Ammoniak:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ammoniak

Ik kan me niet aan het idee onttrekken dat de toevoeging van dat ammonium niets heeft te maken met de smaak van een eierkoek (gezien de ammoniaklucht die bij een warme eierkoek vrijkomt iemand zelfs misselijk kan maken) maar dat die toevoeging meer bedoeld is om de eierkoek met hetzelfde deeg groter te laten uitvallen om zo de prijs op te kunnen drijven…

4 Kleine eierkoekjes gemaakt van een druppeltje deeg uit een spuitmond voor al gauw 1,19-1,49 euro is immers snel verdiend!

Hoewel ik eierkoeken eigenlijk wel lekker vind, zeker met wat boter en hagelslag, ben ik niet zo kapot van die ammoniakgeur van warme eierkoeken, waardoor ik moeite moet doen om braakneigingen te onderdrukken…

Ik heb zo mijn bedenkingen met de toevoeging van dat ammoniumpoeder aan het spuitdeeg vlak voor deze de oven in gaat!

Ik heb dan ook na dit kleine onderzoekje besloten om GEEN risico’s te nemen en het gebruik van die “vliegende schotels” te staken.

Wie van tijd tot tijd toch graag een eierkoek heeft, gebruik het ammoniumvrije recept van de bovenvermelde website…

----- ----- -----

Verdere artikelen over eierkoeken:

Sonja Bakker en het Smakeloze mummievoedsel:

http://www.destentor.nl/economiestn/article1910357.ece

Ik heb toch nog een Engelstalige website gevonden waar letterlijk ALLES is verzameld over AMMONIUM:

Punt 2.1:

Main risk and target organs

Quaternary ammonium compounds can cause toxic effects by all routes of exposure including inhalation, ingestion, dermal application and irrigation of body cavities.

Exposure to diluted solutions can cause mild and self-limited irritation.

Concentrated solutions of quaternary ammonium compounds are corrosive and can cause burns to the skin and the mucous membranes.

They can produce systemic toxicity due to their curare-like properties.

They can also cause allergic reactions.

Pas goed op met wat u eet en eet met mate!

SMAKELIJK ETEN!

Bron: World The Changes