=PRIJZENFESTIVAL.....

Di 8 Mei 2012 07:35 | clabamsk | 3530 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Ik ben een stevige roker. Zeg maar gerust een dwangmatige doorroker. Het is nog net niet de ene sigaret met de andere aansteken maar het komt aardig in de buurt. Dat is in deze economische barre tijden bijna onverantwoord. Na ontslag zit ik thuis 2 duimen en ontelbare shagjes te draaien. Zoals gezegd, mijn tempo ligt hoog. Zonde! Er is nu volop tijd om eindelijk eens de waarschuwingsteksten op de rokerijverpakking te lezen. Zwart omrand. “Roken kan het sperma beschadigen en vermindert de vruchtbaarheid!”. Allemachtig. Mannen die roken, hebben een lager testosteronniveau in hun bloed en testosteron is nodig om sperma te kunnen produceren.

Ondanks dat mijn uroloog 25 jaar geleden reeds wat hak- en breekwerk verrichtte hakt zo’n boodschap er stevig in. Wanneer je in de stromende regen voor een kroeg staat te inhaleren is dat toch een lullige boodschap richting medepatiënten: “Mijn sperma is beschadigd”. Daarmee maak je geen vriendinnen. Sigaretje dus maar. “Rokers sterven jonger!” Gemiddeld geven rokers 13 (…) jaar eerder de pijp aan Maarten. Ongelukkig vroeg. Longkanker, chronische bronchitis, emfyseem, ziekten van de hartkransslagaders en beroertes leiden tot een ware kaalslag. Gezien de vergrijzing, toenemende hulpvraag om thuiszorg en opgestuwde zorgkosten zou eenieder eigenlijk aan de nicotine moeten. Veel roken leidt dan tot afname van dementie. Klinkt zwartgallig maar van een saffie ga je blijkbaar ook oplossingsgericht denken.

Nicotine verhoogt de bloeddruk en zorgt het ervoor dat de bloedvaten verstopt raken. In begrijpelijk Nederlands: je piemol laat het volstrekt afweten. Dat leidt in slaap- en peeskamertjes tot chaotische en hilarische taferelen. “Hij doet het anders altijd!” liegt de kettingroker. Een vent waarvan zijn trots het op het moment suprême laat afweten grijpt naar een middel om de oplopende stress in goede banen te leiden. Sigaretje dus maar. Zijn bloedsomloop komt krakend en piepend tot stilstaand waardoor bloedstuwing richting, om je rot te schamen, schaamstreek niet meer voelbaar is. Een gebrek aan mannelijkheid waardoor moeders haar vrouwelijke lusten en lasten verder wel op haar uitgezakte buik kan schrijven. Viagraatje dus maar.

“Roken veroudert de huid!” De huid van rokers ziet vaak grauwer dan van niet-rokers en vertoont eerder rimpels. Met name kraaienpootjes bij de ogen en lijnen rond de mond zijn vanaf de middelbare leeftijd opvallender bij rokers. Statisch is ook bewezen dat rokers meer dan gemiddeld met hun afzichtelijke kop in de zon of onder de zonnebank liggen. Dan begin je in rap tempo op je 85-jarige schoonmoeder te lijken. Qua vaalheid en kreukels. “Roken veroorzaakt dodelijke longkanker!”  In tabaksrook bevinden zich ongeveer 4000 stoffen waarvan er minstens veertig kankerverwekkend zijn. De bekendste stoffen in tabaksrook zijn nicotine, teer en koolmonoxide. Verder bevat tabaksrook benzeen, nitrosaminen, formaldehyde en waterstofcyanide. Feitelijk bijzonder: zoveel ellende in zo’n klein rokertje.

“Roken kan leiden tot een langzame, pijnlijke dood!”. Dat gun je je ergste vijand maar niet degene waar je het meest van houdt: jezelf. In dit verband: 90% van de mensen met “etalagebenen” rookt. Bloedvaten in de benen zijn dan verstopt en kunnen de spieren niet meer goed van zuurstof voorzien. Dit zorgt voor pijn tijdens het lopen, zodat iemand steeds even moet stilstaan om de pijn te laten zakken. Dit lijkt op de manier van lopen bij het etalages kijken. Grappig. De middenstand vaart er wel bij en fabrikanten van scootmobiels steunen daarom uiteraard de tabaksindustrie.

“Roken werkt zeer verslavend!” Nicotine is een verslavend en opwekkend stofje, dat binnen tien seconden na het nemen van het eerste trekje in de hersenen komt. Nicotine laat de bloedvaten vernauwen en het hart sneller kloppen. Als de nicotine de hersenen heeft bereikt, stimuleert de stof daar extra dopamine-productie. Dopamine regelt het ervaren van plezierige gevoelens. Wanneer je dus in een dip zit meteen stevig aan de zware shag. Resultaat: je bent binnen no-time verslaafd. Je gevoelsleven gedecimeerd tot een stampende mantra: “Waar blijft de volgende sigaret?” Wanneer je zo de geschetste verlies- en winstrekening beschouwt dan ligt kappen met tabak voor de hand. Toch heeft de genoemde medische rampspoed mij een maand geleden niet van het roken af gebracht. Ook niet de last van aanslag op muren, ramen, gordijnen en apparatuur. Maar wat dan wel? De intense, heftige, dodelijke pijn in mijn portemonnee. “Mag ik van u een pakje Marlboro?” Negentien stuks voor € 5,-