Hoe Kneedbaar Is De Werkelijkheid?

woensdag 2 juli 2008 01:32 | Strijder | 3577 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen
Wetenschap cq 'werkelijkheid' is een gek ding.

Deze week stond het volgende artikel in het NRC

Rotterdam, 28 juni. Welke wetenschapper droomt er niet van de kosmos te doorgronden? Howard Georgi, theoretisch fysicus aan Harvard University in Cambridge, gooide alle bestaande modellen en theorieën overboord die de elementaire deeltjes, de bouwstenen van de materie, beschrijven.
En bedacht een wereld, die bevolkt wordt door unparticles, 'ondeeltjes'.


In die wereld gelden totaal andere natuurwetten
en de bewoners, de ondeeltjes, hebben merkwaardige eigenschappen. Ze hebben bijvoorbeeld geen karakteristieke massa maar kunnen elke denkbare massa – van vederlicht tot loodzwaar-tegelijk aannemen– [lijkt wel wat op mijn Ormus verhaal btw]

Het gevolg is dat deze verborgen wereld er op grote en kleine schaal volstrekt identiek uitziet. Georgi hoopt dat de ondeeltjes antwoord zullen geven op grote vragen, bijvoorbeeld naar de aard van de onzichtbare ‘donkere materie’ in ons heelal.

„Bijgesloten hallucinatie had ik een paar dagen geleden”, mailde hij vorig jaar aan zijn collega’s. Inmiddels zijn de ondeeltjes onder collega’s een hype geworden.
 
Wat ze nog spannender maakt, is dat ze vanaf eind deze zomer echt ontdekt zouden kunnen worden bij experimenten in de nieuwe deeltjesversneller op het CERN in Genève.
Bron: NRC

Reacties

  Ha die "wetenschap"

  woensdag 2 juli 2008 17:17 | Vincent Brunott |

  Anti-materie, de uitkomst van 2+2 kan alles zijn (niet alleen maar 4), schoenvetertheorie, 6, 21, 31 of misschien wel een oneindig aantal paralelle universums danwel dimensies, zwarte gaten, oerknallen, enz. En voor wie goed oplet: Nog niets van al dat getheoretiseer is onomstotelijk bewezen.

  "Wetenschappers" bedenken van alles om aandacht te trekken en geld te verdienen. 

  En nu zitten we dus met 'ondeeltjes' in een 'onwereld' in een 'onleven' in een 'onwerkelijkheid' waarin alles (on)mogelijk is.

  Ach ja, jongensfantasieën.

  Ter overdenking: Wie materie uit materie wil verklaren zal altijd doodlopen.