28 - 29 januari::.. Het water loopt me in de mond
28 - 29 januari::.. Het water loopt me in de mond
Zo gauw we voedsel zien of ruiken
beginnen we te watertanden
en loopt het water ons in de mond.
Dat is niet voor niets,
want speeksel bevat speekselamylase,
een enzym dat een begin maakt
met de afbraak van zetmeel.
Kauwen maakt rauwe bonen zoet.
Aangezien peulvruchten veel zetmeel bevatten,
is het zaak deze goed te kauwen
zodat het eten goed met uw speeksel wordt vermengd.
Probeer het maar eens uit: naatmate u langer kauwt
op een stukje brood,
gaat het steeds zoeter smaken.
Voor rauwe bonen geldt dat niet:
bovendien zijn de meeste bonen keihard.
Voordat bonen gegeten kunnen worden, z
ult u ze ( niet alle bonen trouwens ) eerst een poosje moeten weken en daarna koken.
Tip: Een oud gezegde luidt
"Wie bonen eet, eet voor twee dagen".
Dat slaat ten eerste op de grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen die bonen bevatten:
eiwitten, ijzer, vitaminen en voedingsvezels.
En ten tweede op de winderigheid,
de volgende dag.
U kunt dit verschijnsel de kop indrukken
door uw bonengerecht te verrijken
met een van de volgende kruiden:
lavas (maggieplant), bonenkruid, kummel, anijs,
venkel, salie of rozemarijn.
Door ze regelmatig te eten,
gaan uw darmbacteriën eraan wennen.
En door het weekwater van de bonen weg te gooien,
wordt de kans op ongewenste windjes nog kleiner.
Sorry voor dit intieme onderwerp