Upgrade tips voor Windows 8
Windows 8 is nu al een paar maanden te downloaden. Voor de ene kost deze Windows 8 upgrade enkele tientjes, voor andere is deze zelfs helemaal gratis. Voordat je begint met deze upgrade vanuit Windows 7 te installeren, is het van belang dat je eerst een aantal zaken op orde hebt.
Volgens Microsoft moet Windows 8 op elke pc werken waarop ook Windows 7 goed draait. Maar dat betekent niet dat alle programma’s, stuurprogramma’s etc. het nog prima doen na de upgrade. Om dit soort zaken te voorkomen, kun je de volgende tips doorlezen.
1. Controleer of de computer aan de minimum systeemvereisten voldoet
De processor moet een kloksnelheid hebben van minimaal 1 GHz en het werkgeheugen moet groter zijn dan 1 GB voor een 32-bits versie en 2 GB voor een 64-bits versie van Windows 8. De ervaring leert dat 2 keer zoveel geheugen in de praktijk prettiger werkt.
Verder is minimaal 16 GB vrije ruimte op de harde schijf nodig voor de 32-bitsversie en 20 GB voor de 64-bitsversie. Controleer ook bij de producenten van de videokaart en de geluidskaart of er drivers beschikbaar zijn voor Windows 8 en doe dat ook voor alle aangesloten apparatuur zoals printers, scanners, webcams en muizen. Download deze van te voren en zorg dat je hierbij kan nadat Windows 8 is geïnstalleerd Uit ervaring blijkt dat veel producenten nog geen drivers voor Windows 8 online hebben staan. In Windows 8 zelf zitten ook erg veel drivers, dus wees niet gevreesd.
Computers met een Atom Cedar Trail processor van Intel waar Windows 7 probleemloos op draait, hebben wel problemen met Windows 8. Controleer de processor bij de eigenschappen onder ‘Deze computer’ of bij Systeemeigenschappen onder bureau accessoires in het Startmenu.
2. Verwijder onnodige bestanden en programma’s
Verwijder alle software die nooit of zelden wordt gebruikt met de optie Software in het Configuratie-scherm van Windows. Verwijder ook bestanden die niet meer nodig zijn met de schijfopruiming tool van Windows. Controleer of de harde schijf goed gedefragmenteerd is. Doorgaans is dat wel het geval in Windows 7 en Windows Vista omdat defragmentatie in de achtergrond standaard aan staat.
3. Controleer geïnstalleerde software/drivers op compatibiliteit
De hardware mag dan wel in staat zijn tot een upgrade naar Windows 8, voor de software is dat niet gegarandeerd. Controleer bij de producent of de betreffende versie die staat geïnstalleerd, ook blijft functioneren onder Windows 8. Doe indien nodig een upgrade van die software naar de meest recente versie.
Zorg verder dat alle licenties van de software, ook van de oude Windows-versie, bij de hand zijn.
4. Creëer een fall-back scenario
Maak een backup van het volledige systeem en zorg dat de recovery-bestanden van het oude besturingssysteem onder handbereik zijn. Test of de backup goed is verlopen door een aantal bestanden terug te zetten. De ingebouwde backup-routine van Windows werkt doorgaans goed en backups zijn makkelijk weg te schrijven op een externe harde schijf. Verschillende clouddienstleveranciers bieden ook mogelijkheden om een volledige backup uit te voeren.
5. Bespaar geld door voor 1 februari 2013 de upgrade te downloaden
Microsoft biedt de upgrade naar Windows 8 Pro tijdelijk aan voor 29,99 euro. Wie toch al van plan is te upgraden, doet er dus goed aan niet te lang te wachten. De aanbieding geldt voor bestaande gebruikers van Windows XP SP3, Windows Vista en Windows 7. Het online bestellen of in de winkel kopen van een fysiek pakket is aanzienlijk duurder: 59,99 euro. Gebruikers van een recent gekochte computer met Windows 7 kunnen overstappen voor 14,99 euro.