WAO droom wordt nachtmerrie

Za 4 Februari 2006 16:23 | Aurora*b | 1973 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WAO-droom De Geus wordt nachtmerrie
03-02-2006 •

Steeds meer rechtbanken vernietigen besluiten van uitkeringsinstantie UWV om de uitkering van mensen met een arbeidshandicap te verlagen of in te trekken. De SP wil dat minister De Geus hier consequenties uit trekt en het systeem dat leidt tot ondeugdelijke herkeuringen laat onderzoeken.

Het hoogste rechtscollege, de Centrale Raad van Beroep, oordeelde dat het systeem waarmee WAO-ers worden beoordeeld niet verifieerbaar, niet transparant en niet toetsbaar was. Het UWV kreeg een half jaar de tijd om het systeem aan te passen. Rechtbanken oordelen dat ook het nieuwe systeem niet deugt. Het UWV gaat echter gewoon door met de beoordelingen.

Jan de Wit, Tweede-Kamerlid voor de SP: “De kritiek van de rechtbanken is fundamenteel. De kans is heel groot dat de Centrale Raad van Beroep die over gaat nemen. Maar dan zijn we wel twee jaar verder. Tegen die tijd zijn van 150.000 mensen hun uitkering ten onrechte verlaagd of ingetrokken. Zoiets is desastreus zijn voor het rechtsgevoel.”

De Wit wil dat minister de Geus ingrijpt. Hij stelt voor een commissie van wijze mannen in te stellen die binnen drie maanden een beoordeling maakt van de juridische houdbaarheid van het beoordelingssysteem. De herbeoordelingen moeten stoppen en de inkomensgevolgen van de al uitgevoerde herbeoordelingen moeten ongedaan worden gemaakt. De Wit zal hierover ook een uitspraak van de Tweede Kamer vragen.

Bron: SP