Koreaan die de Nederlandse Corrie Polie vermoordde is toerekeningsvatbaar.

Di 2 Februari 2010 16:07 | hpolie | 4112 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

2 februari 2010

Koreaan die vriendin vermoordde is toerekeningsvatbaar

Op de derde dag van het assisenproces van de 37-jarige Koreaan Hee Chan Schefer uit Maastricht, die terechtstaat voor het doodsteken van zijn 41-jarige Nederlandse vriendin Corrie Polie in Peer, kwamen deze voormiddag de wetsdokter en de gerechtspsychiaters aan het woord.

Volgens de wetsdokter Werner Jacobs bleken vooral twee steekwonden van de in totaal elf steek- en snijwonden fataal voor Corrie. Door twee messteken in de borstkas, waarvan een de linkerlong had geraakt en eentje een groot bloedvat, bloedde ze inwendig dood. Haar doodsstrijd duurde een tot drie minuten. Corrie moet nog even beseft hebben dat ze stervende was, aldus Jacobs.
 
Toerekeningsvatbaar
Psycholoog Renaat Mattheus en gerechtspsychiater Rudi Verelst besloten dat Schefer toerekeningsvatbaar is en een gevaar oplevert voor de maatschappij. "Met een IQ van 79 is hij zwakbegaafd. De man heeft antisociale, narcistische en psychopate persoonlijkheidskenmerken. Hij heeft zichzelf onvoldoende in de hand en raakt heel snel gefrustreerd. Zijn zeer groot zelfbeeld, waardoor hij zich verheven voelt boven de anderen en waarbij hij de ander minacht, kaderen in zijn narcistische persoonlijkheid", vertelde Mattheus.
 
Black-out
Schefer verklaarde dat hij een black-out had, toen hij Corrie doodstak. "Een black-out kunnen we niet objectief vaststellen en daar moeten we dus vraagtekens bij stellen", antwoordde Rudi Verelst. Openbare aanklager Bart Van Der Veken omschreef Schefer als een mooiprater, bij wie spijtgevoelens ontbreken. "Met hem zou men kunnen samenleven, als de partner zich slaafs opstelt en zich neerlegt bij zijn gecommandeer", aldus Van Der Veken.
 
Moraliteitsonderzoek
Uit het moraliteitsonderzoek van de Hasseltse federale gerechtelijke politie bleek dat Schefer al op zestienjarige leeftijd een handtasroof pleegde in Maastricht. Op zijn achttiende ging hij met een vier jaar oudere vrouw samenwonen. Hij sloeg haar en door hem raakte de vrouw aan de heroïne. Hij vuurde ook met een jachtgeweer naar haar woning.
 
Wurgen
Zijn tweede vriendin, een verslaafde prostituee, probeerde hij te wurgen met het snoer van een strijkijzer. Hij sloeg zijn derde vriendin knock-out met een vuistslag tegen haar rechterslaap. Hij vloog ook in de cel voor een overval op een taxichauffeur. Zelfs in de gevangenis van Hasselt boterde het niet met zijn celgenoten. Deze namiddag gaat het getuigenverhoor verder. (belga/vbd)

02/02/10 14u01

 

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1062194/2010/02/02/Koreaan-die-vriendin-vermoordde-is-toerekeningsvatbaar.dhtml