Kleine planetoïde mist aarde 'op haar na'
RIJSWIJK - Een kleine planeet, met de naam 2007TU24, scheert op dinsdag 29 januari vlak langs de aarde. Hij passeert op een afstand van ongeveer 500.000 kilometer. In kosmische termen betekent dit dat hij de aarde op een haar na mist.
NASA
Dat heeft sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.
"Dat is overigens twee keer de afstand van de aarde naar de maan", relativeert hij meteen. "Dus veel merken we er uiteindelijk niet van."
De planetoïde is een paar kilometer groot, "oftewel de doorsnede van een klein Nederlands dorp".
Het gebeurt regelmatig dat planeten de aarde passeren. "In 1908 was het laatste incident met grote gevolgen", vertelt Jurriëns. In dat jaar schampte een planeetje de aarde en stortte neer boven Siberië. Het hemellichaam ontplofte toen op 10 kilometer hoogte.
Schokgolf
"De schokgolf die dat teweeg bracht, had het effect van een modale atoombom", aldus de sterrenkundige. "Gelukkig vond de explosie plaats boven onbewoond gebied."
Statistisch gezien, slaat er volgens de wetenschapper eens in de 100 à 200 jaar daadwerkelijk een planetoïde in op aarde. De meeste brokken uit de ruimte die op aarde dreigen te belanden, verpulveren in de dampkring.