Veel bestuurs -en directieteams zijn op de verkeerde manier samengesteld.

Ma 9 Juli 2007 16:46 | peter ter haak | 1894 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In onze samenleving en in veel organisaties om ons heen zien we dat de leiding beter kan. Leiding geven, vanuit een directieteam of vanuit een raad van bestuur, draait om het nemen van beslissingen.

Ik ben van mening dat:
1. Beslissingen in kwaliteit toenemen naarmate het aantal invalshoeken van waaruit gekeken wordt, toeneemt.
2. De leidende groep verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de beslissingen.

In een leidend team dat werkelijk alle invalshoeken aan bod wil laten komen (en daardoor betere beslissingen neemt), móet ook de vrouwelijk invalshoek vertegenwoordigd zijn. Hierbij gaan wij er dan wel vanuit dat er zoiets bestaat als een vrouwelijke en een mannelijke manier van kijken naar zaken.

Leidende teams moeten dus de best mogelijke beslissingen nemen en om dit te doen is een gevarieerde samenstelling van zo’n team nodig.

Hier hebben we een probleem, want in de praktijk blijken managementteams voor minder dan 10% uit vrouwen te bestaan. Dat kun je niet gevarieerd samengesteld noemen.

Bottomline zou je kunnen zeggen dat bestuurs –en directieteams zichzelf verkeerd samenstellen.
Het meest gehoorde argument is: “we willen wel een vrouw, maar ze zijn er gewoon niet.”

Ik waag dit ten zeerste te betwijfelen. Een belangrijker oorzaak ligt bij de stijl en houding van veel huidige leiders die gericht is op controleren. Hierdoor krijgen creativiteit en durf minder ruimte. Deze zijn beiden nodig om met succes een teamsamenstelling te veranderen.

Bent u het grondig met mij (on)eens? Laat me weten waarom en maak me wijzer. Dankie daarvoor!

Reacties

    Meer vrouwen boven de werkvloer

    Wo 11 Juli 2007 15:26 | Vincent Brunott |

    Mee eens. Bedrijven zijn vaak te 'mannelijk' en er is inderdaad te weinig ruimte voor eigen creativiteit vanwege de 'alles onder controle houden mentaliteit'. Jammer vind ik het dat vrouwen mijns inziens vaak nogal 'vermannelijken' als ze in topfuncties belanden en ik geloof dat dit komt omdat ze de mannenwereld willen bewijzen dat ze niet voor hun mannelijke collega's onderdoen. Op die manier raken we van de regen in de drup.


    Ik hoop dat vrouwen binnenkort beter in staat zullen zijn om hun vrouwelijke kwaliteiten tijdens hun carriere te behouden en wie weet is het een idee om daar via worshops of iets dergelijks wat aan te doen?


    Ik heb niets tegen vrouwen met kort haar in broekpakken maar ik hou van variatie! Ik meen trouwens te bespeuren dat de trend van vrouwen met 'mannenkapsels' in 'mannenkleding' (met schoudervullingen) op zijn retour is en dat ook de mannen wat 'losser' worden. Als ik niet tegen dwingende kledingsvoorschriften zou zijn zou ik trouwens graag een verbod op stropdassen invoeren. Die wurgkoorden worden vaak 'een teken van respect' genoemd. Uiterlijker en holler kun je het volgens mij moeilijker verzinnen...