Vice-president wil martelen opnieuw toelaten!

Zo 6 November 2005 09:39 | lyleparker | 2735 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft de afgelopen week verscheidene Republikeinse senatoren benaderd voor steun voor een voorstel om de CIA vrij te stellen van het verbod op het mishandelen en martelen van (terreur)verdachten. Dat hebben bronnen in Washington verklaard.

Cheney heeft er voor gepleit dat de buitenlandse inlichtingendienst in zeer uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als sprake is van een directe dreiging van een aanslag in de Verenigde Staten, met toestemming van de president terreurverdachten met fysieke middelen aan het praten moet kunnen proberen te krijgen. Over met welke methodes dat gedaan zou moeten worden, liet Cheney zich niet uit.

De vice-president zou het voorstel gedaan hebben tijdens een informele wekelijkse bijeenkomst van Republikeinse senatoren, aldus de bron, die daar zelf bij aanwezig was. Een van de meest invloedrijke Republikeinen, senator John McCain, zou zich tegen het voorstel van Cheney hebben uitgesproken. Verscheidene anderen willen dat het plan besproken wordt in de vaste commissies voor binnenlandse veiligheid en justitie.


Bron: Het Volk