NPO Knalt er even wat M-O propaganda in!

Vr 23 September 2016 16:19 | keesdekort | 1154 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Een belangrijk thema in het nieuwe tv-seizoen van de NPO is het wegnemen van de angst over de Arabische wereld. Een aantal programma’s moet ervoor zorgen dat men met een andere blik naar het Midden-Oosten gaat kijken. Vooral het nieuwe programma Danny in Arabistan met NTR-presentator Danny Ghosen moet een belangrijke rol spelen. “De Arabische wereld roept bij de kijker vooral beelden van oorlog en onderdrukking op. Maar de Arabische wereld is niet alleen maar eng“, meldt de NPO.

Geen betere brainwash dan blijven beuken op uw moraalcortex via het projectiescherm waar de burger zijn meubilair naartoe richt. "Verbinden", noemen ze dat op het Ministerie van Mediapark en een betere reden om voorgoed afscheid te nemen van de treurbuis is er niet.

Het Midden-Oosten is volgens de NPO ‘een enorm veelzijdige regio met de meest uiteenlopende verhalen en personen’. Dat moet Ghosen gaan laten zien. “Danny groeide op in Libanon en spreekt Arabisch. In deze nieuwe serie duikt hij in een cultuur die menigeen vreemd en soms zelfs een beetje eng vindt.”

Ghosen wil laten zien wat jonge mensen beweegt en inspireert. “Hij volgt hen in hun dagelijks leven, vaak tegen heftige achtergronden van conflicten en revoluties.”

Het programma van Ghosen krijgt een plekje in de primetimeprogrammering van NPO 3, vanaf donderdag 10 november.

Trommelende vluchtelingen

Eerder in het seizoen, volgende week dinsdag, komt NPO 2 met de documentaire 2Doc: Muziek op de vlucht, gemaakt door Frans Bromet en zijn zoon en dochter. Hierin wordt de ziel van het vluchtelingenkamp De Jungle in Calais en zijn bewoners blootgelegd door muziek.

De vluchtelingen in Calais maken het leven van vrachtwagenchauffeurs zuur, maar de NPO wil ook de andere kant laten zien. De vluchtelingen worden bijvoorbeeld gefilmd tijdens ‘een vrolijke jamsessie, ter afleiding, om het leven van alledag voor even te vergeten’. Medelijden is een belangrijke emotie om hier op te wekken. Medelijden voor deze 'vluchtelingen' (gewoon illegalen) uit veilige Afrikaanse landen voor wie Frankrijk niet goed genoeg is en daarom wet op wet overtreden om in het VK terecht te komen.

Voetballende moslima’s

Verder komt Floortje Dessing dit najaar met het programma Floortje terug naar Syrië en begint volgende maand een kinderserie over een multicultureel meidenelftal: Voetbalmeisjes.

Voetbalmeisjes, vanaf zaterdag 15 oktober om 18.15 uur op NPO 3, laat zien hoe voetbal meiden met diverse achtergronden verbindt (doch niet emancipeert). Zo speelt er onder meer een meisje met hoofddoek mee. De voetbalmeisjes worden gecoacht door acteur Mohammed Charaa.

Couscous

Nadia Zerouali, die in augustus nog klaagde dat de Arabische keuken in ons landminder populair is door de vele negatieve aandacht voor de Arabische wereld, komt in het voorjaar van 2017 met een Arabisch kookprogramma bij de NPO.

In Op zoek naar de Granaatappel gaan Zerouali en Merijn Tol Arabisch koken. “Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, in het Midden-Oosten blijven ontbijt, lunch en diner de hoogtepunten van de dag.”