Macht is dodelijk, absolute macht is absoluut dodelijk

Ma 27 Juli 2015 19:48 | Burgermedia | 3609 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

 Over de dodelijkste regimes van de twintigste eeuw.

De Amerikaanse professor R.J. Rummel heeft in zijn boek "Death By Government" (1994) een hitlijst samengesteld van misdadige regimes op basis van aantallen slachtoffers. Het gaat daarbij om mensen die zijn vermoord of vroegtijdig aan hun einde zijn gekomen als gevolg van doelbewuste repressie en terreur van een staatsapparaat (in strijd gesneuvelde soldaten zijn niet meegeteld). De verzamelnaam voor dat soort dodelijke overheids-activiteiten is "democide", een wat ruimere term dan het meer bekende woord "genocide". Hoewel Rummel jarenlang aan zijn statistieken heeft geschaafd gaat het uiteraard om schattingen. Karel Beckman las het boek en publiceerde de resultaten op de website van Meer vrijheid. Na het lezen van het artikel van Beckman vond de redactie van MediaControle op internet de website van R.J. Rummel. Op zijn website is het boek "Death By Government" online te lezen. Wij willen u de lijst van de - nominaal gezien - misdadigste regimes niet onthouden. Vandaar deze "top tien".

1: Sovjet-Unie: verantwoordelijk voor ruim 62 miljoen doden.
2: Communistisch China: onder leiding van onder andere Mao Tse-Tung werden 35 miljoen mensen vermoord (exclusief de 27 miljoen mensen die stierven ten gevolge van het rampzalige landbouw-beleid begin jaren 60).
3: Nationaal-socialistisch Duitsland: vermoordde 20,9 miljoen mensen. 
4: Nationalistisch China: onder leiding van Tjiang Kai-Sjek werden tien miljoen mensen vermoord.
5: Japan: vermoordde in de periode 1936-1945 bijna zes miljoen mensen.
6: Cambodja: de communistische Khmer Rouge doodde ruim twee miljoen mensen. 
7: Turkije: ruimde in de periode 1909-1918 pakweg 1.883.000 Armeniërs uit de weg. 
8: Vietnam: de communisten vermoordden in de periode 1945-1987 1.678.000 mensen (exclusief het aantal gesneuvelden in de Vietnam-oorlog).
9: Polen: in de periode van 1945-1948 werden 1.585.000 leden van de Duitse minderheid vermoord. 
10: Pakistan: een militaristisch regime vermoordde in 1971 1,5 miljoen Bengalezen. 

Zoals eerder vermeld is het boek van Rummel uit 1994. De "top tien" zou er waarschijnlijk iets anders uitzien als de cijfers van de resterende negentiger jaren waren meegeteld. Het communistische Noord-Korea zou in dat geval namelijk een goede kans maken op een plaats in de top tien. Interessant is overigens ook de lijst van meest dodelijke politieke leiders. Hieronder volgt de lijst op basis van het aantal mensen die zijn gedood: 



1: Joseph Stalin (communist), Sovjet Unie: 42.672.000.
2: Mao Tse-Tung (communist), China: 37.828.000 (inclusief de doden tijdens zijn guerilla-periode).
3: Adolf Hitler (nationaal-socialist), Duitsland: 20.946.000.
4: Tjiang Kai-Sjek (nationalist), China: 10.214.000.
5: Vladimir Lenin (communist), Sovjet Unie: 4.017.000.
6: Tojo Hideki (fascist), Japan: 3.990.000.
7: Pol Pot (communist), Cambodja: 2.397.000.
8: Yahya Khan (militarist), Pakistan: 1.500.000.
9: Josip Tito (communist), Joegoslavië: 1.172.000.

Men kan ook uitrekenen wie - in verhouding tot de grootte van de onderdrukte bevolking in kwestie - de dodelijkste dictator is geweest. In dat geval belandt Pol Pot op de eerste plaats. Hij liet per jaar ruim 8 procent van zijn bevolking vermoorden. Gelukkig duurde zijn bloedig regime niet langer dan 3,8 jaar. Er zijn, aan het einde van de vorige eeuw, heel wat lijstjes gemaakt. De invloedrijkste mensen, de grootste kunstenaars, de belangrijkste uitvindingen, en ga zo maar door. Een lijstje ben ik nergens tegengekomen van de moordlustigste staten. Vandaar onderstaand lijstje:

10. Op de tiende plaats vinden we Pakistan. De Pakistaanse regering onder leiding van president Yahya Khan vermoordde in 1971 in een recordtijd van 267 dagen 1,5 miljoen Bengalezen die woonden in wat toen de Pakistaanse provincie Oost-Bengalen was, nu Bangladesh. Op basis van het aantal doden per dag zou Pakistan ongetwijfeld hoger zijn geïndigd, waarschijnlijk zelfs op de eerste plaats, maar we moeten hard zijn - het gaat om het totale aantal doden, niet om het moordtempo. 
9. Op de negende plaats vinden we, voor mij zeer verrassend, Polen, dat in de periode van 1945 tot 1948 1.585.000 leden van de Duitse minderheid in dat land om zeep blijkt te hebben geholpen. Wist ik niet. Zo blijkt maar weer - de geschiedenis wordt geschreven door de winnaars. 
8. Nummer acht is communistisch Vietnam (1945-87), met het respectabele aantal van 1.678.000 doden. (Dit is exclusief het aantal gesneuvelden in de Vietnam-oorlog).
7. Zevende staat Turkije. De Jonge Turken, die van 1909 tot 1918 de macht hadden, ruimden in die paar jaar pakweg 1.883.00 Armeniërs uit de weg ? een welbewuste, puur racistische genocide uitgevoerd op een weerloze minderheid van de bevolking. Is ongetwijfeld een inspiratiebron geweest voor Hitler. Armeniërs proberen al jaren om in Nederland een monument op te richten voor de slachtoffers van deze holocaust, maar dat wordt door onze bestuurders verhinderd omdat dat aanstootgevend zou zijn voor de in Nederland wonende Turken, die het blijkbaar als een belediging beschouwen dat 1,8 miljoen Armeniërs zich zomaar hebben laten vermoorden door de Turkse staat. 
6. Plaats zes valt toe aan Cambodja onder de Khmer Rouge met ruim twee miljoen doden. Jammer voor Pol Pot net geen plaats in de top-vijf. Hij heeft zijn best gedaan, zullen we maar zeggen. 
5. De spanning begint te stijgen. Wie horen er bij de wreedste vijf? Op de vijfde plaats is geëindigd het fascistische regime van Japan, dat in de periode 1936-45 bijna zes miljoen mensen de dood injoeg. 
4. Op de vierde plaats, voor mij enigszins een verrassing, nationalistisch China (1928-49). Dit is de eerste staat die boven de tien miljoen doden uitkomt, zij het maar net. 
3. Tussen plaats vier en drie is een duidelijk gat geslagen, want onze bronzen-medaillewinnaar, Adolf Hitler, u kent hem wel, scoort met 20,9 miljoen doden meteen het dubbele van Tjiang Kai-sjek en consorten. 
2. Niettemin moet Hitler het duidelijk afleggen tegen een andere held uit de vorige eeuw: Mao Tse-tung. Communistisch China onder Mao neemt een eervolle tweede plaats in met ruim 35 miljoen doden. (Vandaar waarschijnlijk dat Harry Mulisch de Culturele Revolutie ooit omschreef als "misschien de meest fantastische gebeurtenis uit de wereldgeschiedenis".
1. U heeft inmiddels wel geraden wie op nummer één staat. De winnaar is: de Sovjet-Unie (gefeliciteerd, kameraden!), dat met bijna 62 miljoen doden de genocide-competitie ruim wist te winnen. 

Nu zegt u misschien, ja maar, dit lijstje is niet fair. In landen als China en Rusland wonen tenslotte een heleboel mensen, zodat een beetje zuivering meteen ook flink aantikt in aantallen slachtoffers. Kleine landen kunnen op die manier nooit winnen. Zit iets in, maar geen nood, want Rummel heeft ook uitgerekend wat, in verhouding tot de grootte van de onderdrukte bevolking in kwestie, de dodelijkste regimes zijn geweest. In dat lijstje komt de Khmer Rouge op de eerste plaats. Toch nog een succesje dus voor Pol Pot. Interessant om te bedenken wat er gebeurd zou zijn als Pol Pot een Chinees was geweest. In deze top-tien vinden we ook nog een paar nieuwe namen en gezichten, zoals Idi Amin (tiende) en Kroatië tijdens de Tweede Wereldoorlog (derde!). Ik ben benieuwd hoe de top-tien er in 2100 uit zal zien. En of er nog records zullen worden gebroken. 

- See more at: http://burgermedia.nl/index.php/component/k2/item/319-macht-is-dodelijk-absolute-macht-is-absoluut-dodelijk#sthash.7wmnJIOw.dpuf