Bureaucratie kost burgers 1,2 miljard euro extra

Wo 21 December 2005 00:17 | Frank | 2787 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DORDRECHT - Nederlanders zijn jaarlijks gezamenlijk ruim 1,2 miljard euro kwijt aan extra kosten voor administratieve lasten. Ze besteden omgerekend 112 miljoen uur per jaar aan het invullen van formulieren en andere verplichte rompslomp.

Dat maakte minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) maandag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich daarbij op de resultaten van onderzoeken van ministeries, gemeenten en provincies. Die hebben in de afgelopen maanden voor het eerst de administratieve lasten voor burgers (peiljaar 2002) in kaart gebracht. Pechtold presenteerde de uitkomsten tijdens een werkbezoek in Dordrecht.

Tien uur en 100 euro per jaar
Nederlanders zijn vooral veel tijd en geld kwijt voor de aangifte van inkomstenbelasting,
 de aanvraag van een paspoort, de APK-keuring en formaliteiten rond de bijstandswet. Bij de kosten gaat het onder meer om die voor de autokeuring, de notaris of een pasfoto. Gemiddeld is iemand ongeveer tien uur en 100 euro per jaar kwijt.

De onderzoeken bevestigen echter dat kwetsbare groepen als chronisch zieken, gehandicapten, ouderen en uitkeringsgerechtigden veel meer tijd en geld moeten besteden om de zaken goed voor elkaar te krijgen. Een chronisch zieke bijvoorbeeld die aanspraak maakt op diverse voorzieningen, zoals het persoonsgebonden budget, is boven op de 10 uur nog eens 85 uur kwijt. Ook vrijwilligersorganisaties hebben te maken met een hoge lastendruk.

Wetten en regels hebben, ondanks de goede bedoelingen, soms "ongewenste bijeffecten" en de lasten ervan blijken soms "onevenredig groot in verhouding tot de lusten", concludeert Pechtold. Het kabinet wil in deze regeerperiode de administratieve lasten met 25 procent terugdringen.

De overheid moet zich daarbij de komende jaren vooral richten op de kwetsbare groepen, meent de minister. Voor de zomer komen alle ministeries volgens hem met maatregelen om de administratieve lasten aan te pakken. Ook zal Pechtold met gemeenten en provincies afspraken maken om de bureaucratie te verminderen.

Bron: punt.nl