De strijd om de broncode

Zo 23 Oktober 2005 12:22 | Frank | 2679 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Wereldwijd draait zo'n 90 procent van alle computers op het Windows besturingssysteem. Windows wordt bij nogal wat nieuwe desktop computers en laptops standaard bijgeleverd, hetgeen Microsoft ongeer 60 euro per licentie oplevert. Alternatieve besturingssystemen zoals Mac-OSX van fabrikant Apple en het bekendste open-source besturingssysteem Linux zijn tot nu toe niet in staat gebleken de alleenheerschappij van Microsoft te breken. Sterker nog, Microsoft doet met een aantal andere software giganten verwoede pogingen de computermarkt volledig aan haar controle te onderwerpen.

Apple en 'open source'

Apple is misschien wel het bekendste alternatief voor Windows. Apple MacOSX maakt als een van de weinige bedrijven desktopmachines met een eigen besturingssysteem die op een andere hardware is gebaseerd dan de pc' s waarop Windows draait. MacOSX, het besturingssysteem van Apple, staat bekend om zijn mooie grafische schil en wordt veel gebruikt door de grafische industrie. Andere bekende producten van Apple zijn de i-pod MP3 speler en zijn legale muziekuitwisseldienst i-Tunes. Bij i-Tunes kun je tegen betaling populaire muziek downloaden.

Een ander alternatief is de zogenaamde open-source software. Open source betekent dat de broncode van de software, zeg maar de taal waarmee een programma is geschreven, voor iedereen toegankelijk is en dat iedereen deze mag wijzigen Net als bij Windows heb je ook bij Linux een groot assortiment aan software. Deze oogt dan vaak wel anders dan de vertrouwde Windows varianten, maar doet globaal hetzelfde. Linux kun je het beste aanschaffen als kant en klaar distributiepakket. Onderdeel daarvan zijn het besturingssysteem, een gebruiksinterface, gebruiksprogramma's en andere hulpmiddelen. Er zijn verschillende distributiepakketten. Commerciële, niet commerciële, voor beginners, voor gevorderden, voor desktops en voor servers. Een gratis en sterk groeiend Linux distributiepakket heeft de naam Ubuntu.

De opkomst van open source software is aan de commerciële software-industrie niet onopgemerkt voorbij gegaan en men ziet het als een serieuze bedreiging. Immers, redelijk wat open-source software is behalve voor Linux ook voor Windows beschikbaar, hetgeen de drempel om over te stappen flink verlaagd. Een aantal voorbeelden zijn de Mozilla Firefox browser, het Thunderbird email programma, het kantoor- en tekstverwerkingsprogramma OpenOffice en het fotobewerkingsprogramma The Gimp.

Behalve open source software heb je ook nog zoiets als 'open standaarden'. Dit zijn officieel gedeponeerde standaarden die door alle software ontwikkelaars gebruikt mogen worden. De bekendste is HTML, een populaire programmeertaal, die bepaalt hoe websites er uit zien en die door alle webbrowsers zoals Internet Explorer en Firefox gelezen kunnen worden. Aan de andere kant werkt een bedrijf als Microsoft ook met eigen 'gesloten' bestandsformaten waaronder het .doc formaat van het Microsoft Word programma. Microsoft heeft dit bestandsformaat gepatenteerd en kan, wanneer ze dit wil, voor het gebruik ervan geld vragen. Op deze manier kan Microsoft niet alleen voorkomen dat haar open-source concurrenten van de vondsten van Microsoft gebruik maken, maar kan ze zelfs verbieden dat deze concurrenten door Microsoft gepatenteerde bestandsformaten kunnen lezen.
Het grote voordeel van open standaarden is dat je zelf kunt kiezen welk pakket software je gebruikt en dat de documenten die met die open standaard zijn gemaakt onderling uitwisselbaar zijn. Gesloten standaarden kunnen je dwingen één en hetzelfde besturingssysteem (meestal Windows) met bijbehorende software te gebruiken. Dit kan heel ver gaan. Zo werden bijvoorbeeld ondernemers verplicht hun aangifte te doen via de computer waarvan het programma enkel beschikbaar is voor het dure Windows systeem, terwijl met name kleinere ondernemers dikwijls uit kostenoverwegingen met Linux werken. Na de nodige protesten heeft de belastingdienst inmiddels toegezegd dat het volgend jaar ook met aangifteprogramma's voor Linux en MacOSX zal komen.

Een ander voorbeeld is het onderwijs, waar studenten worden verplicht met software en cursusmateriaal te werken dat alleen onder Windows werkt. Studenten die enkel met Linux werken, worden zo verplicht Windows te installeren en te gebruiken om de cursus te kunnen doen.
Dat open source software voor iedereen toegankelijk en aan te passen is, betekent niet dat de ontwikkeling ervan gratis is. De open-source gemeenschap beschikt over verschillende financiële middelen. Meerdere bekende projecten worden gesponsord door grote bedrijven zoals SUN, Novell, IBM en HP. Deze private partijen erkennen de innovatieve kracht achter het open-source ideaal. Er bestaan ook commerciële open-source Linux distributies, zoals SUSE en RedHat waarvan een deel van de winst weer wordt geïnvesteerd in de open-source gemeenschap. Sommige commerciëlen werken met dubbele licenties. Een open-source licentie voor het open-source gebruik en een aparte licentie waarvan je tegen betaling kan genieten van ondersteuning, extra toevoegingen, bedrijfsspecifieke aanpassingen en/of het recht om het programma zodanig te gebruiken dat het buiten de opensource licentie valt. Voorbeelden zijn MySQL database, Mozilla en OpenOffice / StarOffice. De kosten voor dit soort bedrijven zijn lager omdat zij kunnen putten uit de gemeenschap van programmeurs en andere computermensen. Last but not least wordt de ontwikkeling van open-source software draaiende gehouden door de energie van talloze individuen die hun vrije tijd er in insteken.
Bron: Eurodusnie.nl

Reacties

    M$ winst van mij ?

    Vr 21 Oktober 2005 12:26 | Frank |

    Ik check me betalingen en... ik zie nix naar M$ gaan, ohja we zijn allemaal beta users toch ? ;)


    A.s. maandag meer over open source

    Vr 21 Oktober 2005 12:30 | Frank |

    ALARM-team





    Wie meer wil weten over open source en dergelijk kan maandag terecht bij politiek cafe ALARM, in het ACU


    Ditmaal wordt uw aanbod politieke propaganda tijdens politiekkaffee Alarm! verzorgt door internet werkplaats Puscii. Met informatie over open source software, hoe je met behulp van cryptografie het leven van de snuffelstaat zuur kan maken en hacking. Nee, daarmee bedoelen we niet het inbreken in andermans computer, maar het in eigen handen nemen van technologische
    vooruitgang door zelf je creativiteit te benutten


    ALARM, Politiek cafe in het ACU
    (Utrecht)

    Maandag 24 otober - 20:00

    Voorstraat 71 Utrecht