Paranormaal door paddos?

Do 3 November 2005 19:39 | Innercircle | 3622 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Ganzfeld-experimenten in Nederland hebben bewezen dat mensen onder invloed van paddoâ??s veel beter telepathisch gedachten kunnen overbrengen dan normaal. De drijfveer voor dit experiment met paddestoelen was het traditionele gebruik in Zuid-Amerikaanse indianenculturen. Daar wordt de link tussen deze paddestoelen en helderziendheid of telepathie als vanzelfsprekend beschouwd.

Er was al lang bekend dat mensen vaak paranormale ervaringen rapporteren tijdens een veranderde staat van bewustzijn, bijvoorbeeld bij dromen, meditatie en vlak voor het inslapen. Parapsychologen bedachten een setting waarin mensen snel in zoâ??n staat konden worden gebracht: het Ganzfeld. Bij het gelijknamig experiment wordt de proefpersoon in een ligstoel in een geluidsdichte ruimte gezet. Koptelefoon op waarop alleen ruis te horen is. Twee halve pingpongballetjes op de ogen waarop een rode lamp schijnt. Zonder zintuiglijke prikkels zouden paranormale signalen duidelijker waarneembaar zijn.

In een andere kamer zit de 'zender', die een foto bestudeert en probeert over te zenden naar de proefpersoon. Er zijn allerlei variaties op dit experiment; meestal beschrijft de ontvanger zijn indrukken en kiest achteraf uit vier foto's degene die het dichtst bij die indrukken komt. De kans dat hij goed gokt is 25 procent, dus als dit percentage na meerdere experimenten hoger ligt dan dat, zou er iets paranormaals aan de hand kunnen zijn.

Na twintig jaar Ganzfeld onderzoek over de hele wereld bleek dat het gemiddelde succespercentage rond de 33 procent ligt. Vervolgens deden Dick Bierman, bijzonder hoogleraar parapsychologie aan de Universiteit Utrecht, en onderzoeker Rens Wezelman onderzoek naar helderziendheid onder invloed van drugs. Proefpersonen mochten een jointje roken voorafgaand aan een Ganzfeld-sessie, of ze kregen een dosis van het hallucinogeen psilocybine, oftwel paddo's. Stoned scoorden de proefpersonen rond de 30 procent: boven kansniveau, maar vergelijkbaar met uitkomsten van nuchtere proefpersonen. Onder invloed van de bewustzijnsveranderende paddestoelen was het succespercentage maar liefst 58 procent.

Bron: Psychologie magazine