Argusoog TV?

Vr 18 Mei 2007 12:06 | Nexus | 4764 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Argusoog TV?

Gisteren leek het even alsof Argusoog de tv zenders had overgenomen. Programma’s die normaal met makke verslagen komen lieten gisteren het achterste van hun tong zien, hier een korte samenvatting met de links naar de bijzondere uitzendingen.




Een pluim voor beide programma’s!


Hemelvaartdag heeft voor mij altijd een beetje vreemde lading, ik ben niet gelovig maar denk wel dat de gebeurtenis destijds, die wij hemelvaart noemen, een bijzondere gebeurtenis was. Tot mijn grote vreugde passeerden gisteren op de publieke kanalen bij NOVA en Knevel en van den Brink verschillende items die tot nog toe vrijwel onbesproken bleven op de Nederlandse zenders.

Zo had NOVA Cindy Sheehan op bezoek die haar woordje mocht doen en aangaf met het Amerikaanse congres in de weer te zijn over het afzetten van Bush en alle andere havikken. De afzettingsprocedure van Cheney is al aan de gang zoals wij reeds eerder berichtten.

Alsof dit nieuws niet al een mijlpaal is om te melden op mainstream tv wist de volgende gast, Eckart Wintzen te melden dat de Nederlandse economie te lijden heeft aan het voortdurende spelletje van schaalvergroting. Eckart wees erop dat dit geen oplossing is maar de oorzaak van veel problemen.

Bekijk de uitzending van NOVA.

Even zappen naar het andere kanaal en wat kom ik daar tegen? Joris Luyendijk, ex verslaggever van de NOS, die al eens eerder bijzondere uitspraken deed nam zijn tweede kans op tv en liet onverbloemd weten hoe mensen tegen de nieuwsprogramma’s aan zouden moeten kijken. Het nieuws op tv is een samenraapsel van uitspraken die geïnterpreteerd worden door een eindredacteur en vanuit zijn visie uitgezonden worden. Internet is volgens Luyendijk een prima alternatief om nieuws te vergaren. De naarstig zoekende internetjournalisten hebben volgens hem steeds vaker door hoe het echt in elkaar steekt en brengen dit zonder omwegen als nieuws op weblogs en sites.Letterlijk zegt Luyendijk dat tv liegt, Knevel en de anderen kunnen hun enthousiasme over deze uitspraken nauwelijks verbergen en gaan nog een stapje verder met dit gegeven, kijk maar.

Een verademend avondje tv met eindelijk eens veel waarheid in de normaal zo makke programma’s.

Bekijk de uitzending van Knevel en van den Brink.

NOVA en Knevel en van den Brink, van Argusoog krijgen jullie een dikke pluim voor de getoonde lef en de geventileerde informatie. Ga zo door!!!

Geschreven door Nexus

Reacties

    De kwaliteit van 'Het Nieuws'

    Za 19 Mei 2007 18:10 | Vincent Brunott |

    Beste massamedia,


    Elke keer dat jullie echt nieuws aanleveren voel ik mij gelukkig. Dat klinkt misschien vreemd maar het is niet anders. Ik hoop dat het een trend wordt en dat tevens nieuws, reclame en sport goed uit elkaar gaan worden gehaald.


    Nieuws zonder context bestaat uit onzinnige flarden en door daar ook nog fragmenten van sport en reclame doorheen te mixen wordt het een informatiemarteling die nergens eerbied voor heeft. Ik vind het een afstompende kwelling dat schokkende gebeurtenissen naadloos overgaan in voetbaluitslagen en reclame voor borrelnootjes. De suggestie die dat wekt is dat het er allemaal niet toe doet, dat het leven zinloos is en dat niets echt waarde heeft.


    Ik heb het sterke vermoeden dat jullie je verantwoordelijkheid enorm onderschatten en nauwelijks een idee hebben van de schade die jullie aanrichten door het nieuws te brengen zoals jullie dat nou eenmaal gewend zijn.


    Ik ben dol op Amerika (echt een enorm interessante samenleving) en op veel amerikanen. Maar ik vind het belachelijk dat bijna alles uit die hoek door jullie voor zoete koek wordt geslikt en nagepraat. Breng het nieuws niet 'zoals het hoort' maar zoals het is, en: met context! Meestal gedragen jullie je als 'slaperige journalistieke diertjes' en daarmee lijken jullie een beetje op politici. Gewend als die zijn om opweg naar macht van rechts tot links altijd maar weer doorzichtige draaipraatjes te verkopen omdat het in 'het politieke spel' nou eenmaal 'zo hoort'...


    Mensen willen op een respectvolle manier goed worden geïnformeerd. Als jullie daar niet voor zorgen blijft er weinig anders over dan internet en de hoop dat internet voor vrije journalistiek in tact blijft.