Platenmaatschappijen houden prijs kunstmatig hoog

Ma 26 December 2005 13:58 | Frank | 2525 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De openbare aanklager van New York onderzoekt of vier platenmaatschappijen de prijzen van nummers in online muziekwinkels kunstmatig hoog houden. Aanklager Eliot Spitzer richt zijn onderzoek volgens The New York Times op Universal Music, SonyBMG, EMI en Warner Music.

SonyBMG en Warner hebben al aangegeven volledig mee te willen werken aan het onderzoek. Online inkomsten beginnen een substantieel deel van de omzet van de muziekindustrie te vormen, waardoor Spitzer de prijsstelling nader wil onderzoeken.

De platenmaatschappijen voeren al hevige discussies met Apple-topman Steve Jobs met betrekking tot de prijs per nummer. Momenteel vraagt Apple in de iTunes Music Store 99 dollarcent per nummer. Hiervan gaat ongeveer 70 cent naar de platenmaatschappijen. Sommige maatschappijen willen een flexibelere prijsstelling, waarbij er meer wordt betaald voor nieuwe, populaire nummers en minder voor ouder werk. Tegenstanders zijn bang dat consumenten afschrikken wanneer de prijzen niet uniform en onduidelijk zijn.

Hebberig
Volgens de analisten van Nielsen SoundScan werd er dit jaar voor 323 miljoen dollar aan nummers verkocht. In 2004 was dat nog 129 miljoen dollar. Warner haalde een online omzet van 50 miljoen dollar: een stijging van 300 procent ten opzichte van 2004. Steve Jobs is tegen hogere prijzen voor de nummers in zijn muziekwinkel. Hij noemde de platenmaatschappijen eerder 'hebberig'. Critici verwijten Jobs de prijs laag te willen houden om zo meer iPod's te verkopen.

Aanklager Spitzer is niet nieuw in de muziekwereld. Hij deed onder andere onderzoek naar de wijze waarop platenmaatschappijen hun muziek promoten bij radiostations. Als gevolg daarvan hebben SonyBMG en Warner 15 miljoen dollar moeten betalen. Dit bedrag was een onderdeel van een schikking in een zaak waarin medewerkers van de maatschappijen werden beschuldigd van het omkopen van medewerkers van radiostations die het programma bepalen.

Rootkit
Spitzer heeft in november verder een aanklacht ingediend tegen SonyBMG wegens het gebruik van rootkits op audio-cd's. De complete gang van zaken rond de rootkit van Sony is terug te vinden in het dossier

Bron: Webwereld.nl