Remkes heeft 82 miljoen euro extra nodig voor politie

Wo 1 Februari 2006 21:59 | Frank | 2844 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft naar eigen zeggen 82 miljoen euro per jaar extra nodig om te voorkomen dat politiekorpsen moeten krimpen. Als gevolg van een nieuwe verdeelsleutel van het landelijke politiebudget zouden volgens berekeningen van zijn departement vijftien korpsen geld moeten inleveren. Tien politiekorpsen zouden er geld bij krijgen.


Een woordvoerder van Remkes heeft dat woensdag meegedeeld. De bewindsman had in 2003 al aangekondigd dat hij een nieuwe verdeling van het geld wil om meer recht te doen aan de werklast en veiligheidssituatie in de diverse regio's. De oude systematiek dateert uit 1995 en gaat vooral uit van het aantal inwoners binnen een gebied.

Woensdag heeft Remkes in een overleg met de korpsbeheerders en de raad van hoofdcommissarissen aangekondigd dat hij zich volledig zal inzetten om inkrimping bij politiekorpsen te voorkomen. De 82 miljoen extra per jaar die daarvoor nodig zijn, zal hij volgens zijn woordvoerder binnen zijn eigen departement zoeken en bij het kabinet gaan vragen.

De nieuwe verdeelsleutel zou onder meer inhouden dat het korps in Amsterdam ruim 23 miljoen euro moet inleveren, Haaglanden ongeveer 10 miljoen, Zeeland en Noord- en Oost-Gelderland ruim 8 miljoen. De andere dalers zouden minder inleveren: Rotterdam-Rijnmond bijvoorbeeld 3 miljoen. De korpsbeheerders van Amsterdam en Den Haag willen nog niet reageren op de voorlopige cijfers zolang het nog onderwerp van gesprek is, zo lieten zij woensdag weten.

Grootste stijgers zijn de korpsen Limburg-Zuid en Flevoland die er ruim 16 miljoen op vooruit zouden gaan en Groningen en Gelderland-Midden zo'n 11 miljoen. Als enige grote stad zou Utrecht 9 miljoen euro extra krijgen volgens de nieuwe verdeling en Kennemerland ruim 7,5 miljoen.

De veiligheidssituatie in een regio wordt onder meer bepaald aan de hand van het aantal aangiften en misdrijven per duizend inwoners per gemeente.
Bron: Telegraaf